Amnesty International opozarja, da bi lahko slovensko orožje Izrael uporabil tudi za napade na civiliste v Gazi. Foto: EPA
Amnesty International opozarja, da bi lahko slovensko orožje Izrael uporabil tudi za napade na civiliste v Gazi. Foto: EPA
Jakič: Prekinitev izvoza v Izrael praktično nemogoča

V Amnesty International Slovenije so pojasnili, da je Slovenija ena od držav, ki v Izrael izvažajo orožje. Ob tem so navedli podatke slovenskega obrambnega ministrstva, ki kažejo, da je Slovenija med letoma 2004 in 2013 v Izrael izvozila za skoraj šest milijonov evrov orožja in druge vojaške opreme. Med njimi naj bi bili deli za kopenska vozila, gladkocevno orožje, strelivo in vojaški eksplozivi. Tudi za letos naj bi bil načrtovan izvoz rezervnih delov za vojaška vozila v vrednosti 103.020 evrov.

Ker obstaja močan sum, da bi lahko to orožje uporabili za napade na civiliste in druge hude kršitve mednarodnega humanitarnega prava in prava človekovih pravic v Gazi, je Amnesty International na ministra za obrambo v odhodu Romana Jakiča naslovil poziv, naj Slovenija ustavi izvoz orožja v Izrael. Tudi javnost so povabili, naj se na ministrstvo obrne z istim pozivom na www.amnesty.si/orozje.

AI si želi embargo na orožje za vse strani
V AI so ob tem še dodali, da si organizacija že dolgo prizadeva za sprejetje mednarodne pogodbe o nadzoru trgovine z orožjem, ki bi uredila mednarodni promet z orožjem, s posebnim poudarkom na odpravljanju najhujših zlorab človekovih pravic. Glede spopadov na območju Gaze AI od EU in ZDA zahteva embargo na orožje za vse strani, od posameznih držav pa, da se vzdržijo prodaje orožja.

Kot so še opozorili pri AI-ju, je DZ spomladi letos ratificiral mednarodno pogodbo o nadzoru trgovine z orožjem. S tem je Slovenija pokazala svojo zavezo k spoštovanju določb, ki državam prepovedujejo promet z orožjem in strelivom, če vedo, da bo to orožje uporabljeno za izvajanje ali pomoč pri zlorabah človekovih pravic.

Jakič: Slovenija ne izvaža opreme za vojaške akcije v Gazi
Minister, ki opravlja tekoče posle, Roman Jakič je za Televizijo Slovenija dejal, da obrambno ministrstvo ni tisto, ki ocenjuje kršenje človekovih pravic, in dodal, da zdajšnja vlada odhaja in takšnih odločitev ne more sprejemati.

Poudaril je še, da Slovenija izvaža opremo, ki ni neposredno del vojaške akcije v Gazi, prekinitev izvoza pa je tako rekoč nemogoča. "Če tretja država, v katero gredo tokovi vojaške industrije, ni na seznamu držav, za katero velja embargo za uvoz orožja, je potem Slovenija v precepu, ker bi lahko gospodarske družbe, ki so v zasebni lasti, Slovenijo tožile za izgubljene posle," je pojasnil.

Jakič: Prekinitev izvoza v Izrael praktično nemogoča