V Gazi gori skladišče goriva za edino elektrarno na območju, ki je 1,8 milijona ljudem zagotavljala tretjino električne energije. 65 MW elektrarna je bila zgrajena z denarjem Evropske unije. Foto: Reuters
V Gazi gori skladišče goriva za edino elektrarno na območju, ki je 1,8 milijona ljudem zagotavljala tretjino električne energije. 65 MW elektrarna je bila zgrajena z denarjem Evropske unije. Foto: Reuters
Poškodovana stavba televizijske postaje Al Aksa. Televizija še oddaja svoj signal, medtem ko je radijska postaja utihnila. Foto: EPA
Izraelski premier Benjamin Netanjahu je odločen: Izrael bo nadaljeval ofenzivo, dokler Hamas ne bo uničen. Foto: EPA
Gaza po najhujši noči izraelskih napadov
Novi siloviti napadi v Gazi

Višji predstavnik palestinskih oblasti Jaser Abed Rabo je medijem predstavil ponudbo: "Po pogovorih palestinskega vodstva s Hamasom in Islamskim džihadom razglašamo pripravljenost za 24-urno humanitarno premirje." Kot je bilo razumeti v Ramali, se ponuja tudi še 48-urno podaljšanje premirja, da bi lahko v tem času uresničili mirovni predlog Egipta.

Po poročanju AP-ja je predstavnik Izraela v prvem odzivu komentiral, da dokler ne dobijo neposredne ponudbe za premirje od Hamasa, to ni resna ponudba.

Nobene enostranske prekinitve med napadi Izraela
"Jaser Abed Rabo, tesen svetovalec palestinskega predsednika Mahmuda Abasa, ni zastopal Hamasa in palestinskega odpora, ko je napovedal prekinitev spopadov,"
je svetovnim medijem sporočil predstavnik Hamasa Sami Abu Zuhr in tako razblinil še eno upanje na takojšnjo prekinitev ognja.

"Ko bomo dobili izraelsko obvezo ob mednarodnih garancijah o spoštovanju humanitarne prekinitve spopadov, bomo ponudbo proučili. Da bi razglasili enostransko prekinitev spopadov, medtem ko okupatorji pobijajo naše otroke, pa se ne bo zgodilo," je dodal Zuhr.

Ubitih več kot sto Palestincev
Za prebivalci Gaze je sicer ena najhujših noči v 22 dneh, odkar je izraelska vojska začela ofenzivo. Po zadnjih podatkih zdravstvenega ministrstva v Gazi je od polnoči v torek umrlo 122 ljudi, izraelske rakete pa so poškodovale tudi edino elektrarno v enklavi.

Po besedah očividcev se je nad elektrarno dvignil črn dim, deli Gaze pa so se v trenutku znašli v temi. Že v preteklih treh tednih je imela večina Gaze elektriko le nekaj ur dnevno, po zaprtju edine elektrarne pa se bodo razmere zagotovo še poslabšale.

IDF raketiral 70 tarč
Izraelska vojska je ponoči v izredno gosto naseljeni Gazi napadla 70 tarč, v spopadih s palestinskimi borci, ki so prečkali predor blizu Nahal Oza v bližini meje z Gazo, pa izgubila pet vojakov. Med več kot 60 žrtvami noči v Gazi je tudi več humanitarnih delavcev, so sporočili iz Združenih narodov.

V zgodnjih jutranjih urah je izraelska vojska med drugim napadla hišo vodje Hamasa v Gazi Ismaila Hanije, ki je bila v tistem trenutku prazna. "Moja hiša ni več vredna nič več kot katera koli druga hiša našega ljudstva," je Hanija zapisal na spletni strani Hamasa. "Uničenje zidov ne bo zlomilo naše volje in nadaljevali bomo odpor, dokler ne dosežemo svobode." Tarča Izraelcev sta bila tudi televizijska postaja Al Aksa in istoimenska radijska postaja. Televizijska postaja nemoteno oddaja program, medtem ko je radijska postaja utihnila.

V zatočiščih več kot 182.000 Palestincev
Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun je izrazil zaskrbljenost nad poročanjem, da je Izrael nad severno Gazo spustil letake, na katerih poziva prebivalce, naj zapustijo svoje domove. Kot je še dejal Ban, agencije Združenih narodov tam nimajo dovolj sredstev, da bi lahko pomagale še dodatnim beguncem. Že zdaj Združeni narodi v 82 zatočiščih v Gazi dajejo zatočišče več kot 182.000 Palestincem.

Na območju Gaze so sodelavci ZN-ja v šoli, ki jo upravljajo, je pa trenutno prazna, odkrili skladišče orožja. ZN so ob tem palestinske skrajneže obtožili, da so "kršili nevtralnost njihovih ustanov".

Unicef je sporočil, da je v izraelskemu obstreljevanju območja Gaze doslej umrlo najmanj 239 otrok - 157 dečkov in 82 deklic - starih od tri mesece do 17 let, pri čemer je bilo 166 otrok mlajših od 12 let.


Na drugi strani pa so palestinski skrajneži na Izrael izstrelili okoli 30 raket, pri čemer sta dve padli deset kilometrov južno od Tel Aviva. Odgovornost za napad je prevzelo oboroženo krilo Hamasa, Brigade Ezedina Kasama.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v ponedeljkovem televizijskem nagovoru z mrkim izrazom na obrazu opozoril pred možnostjo "podaljšane" vojaške operacije v Gazi in poudaril, da bo Izrael nadaljeval ofenzivo, dokler ne bo dosegel cilja: uničenja Hamasove mreže in podzemnih rovov.

Izraelska vojska je med Netanjahujevim govorom več tisoč Palestincev v krajih Zejtun, Džabalija, Bejt Lahija and Bejt Hanun opozorila, naj zaradi načrtovane zaostritve tritedenske ofenzive zapustijo domove in se zatečejo v osrednji del območja Gaze.

Več kot 1.150 mrtvih
V ofenzivi, ki jo je Izrael sprožil 8. julija, je umrlo že več kot 1.110 Palestincev, velika večina med njimi civilistov, Izrael pa je izgubil 53 vojakov in 3 civiliste, eden izmed njih je bil tajski delavec.

Gaza po najhujši noči izraelskih napadov
Novi siloviti napadi v Gazi