Pogled na zapor Sajdnaja, kjer naj bi množično obešali zapornike. Foto: EPA
Pogled na zapor Sajdnaja, kjer naj bi množično obešali zapornike. Foto: EPA
Od leta 2011, ko je izbruhnila vojna, naj bi samo v zaporih umrlo več kot 17.000 ljudi, zdaj pa so tu še podatki o žrtvah v Sajdnaji. Foto: Reuters
V sirskem zaporu obesili 13.000 ljudi
AI: V Siriji usmrtili 13.000 zapornikov

Zapor stoji približno 30 kilometrov severno od prestolnice. AI je poročilo, ki ga je naslovil s "Človeška klavnica", pripravil na podlagi 84 intervjujev s pričami, med katerimi so bili nekdanji pazniki, sodniki, odvetniki in pridržani. Sirska vlada je poboje in zlorabe zapornikov zanikala.

AI je vlado Bašarja Al Asada obtožil "politike iztrebljanja", poroča Al Džazira. Zapornike naj bi večkrat mučili in jim odrekali hrano, vodo in zdravstveno oskrbo. V poročilu piše, da so bili zaporniki posiljeni in prisiljeni, da so se posiljevali med sabo. Hrano so jim pazniki metali na tla, ki so bila prekrita s krvjo in umazanijo. V zaporu veljajo tudi "posebna pravila" – zaporniki ne smejo govoriti, ob prihodu paznikov pa se morajo postaviti v določen položaj.

Trupla v množičnih pokopališčih
Med letoma 2011 in 2015 so vsaj enkrat na teden iz celic pripeljali skupine s po 50 ljudmi. Odpeljali so jih na arbitražno sojenje, jih pretepli, nato pa jih "sredi noči in na skrivaj" obesili. V poročilu piše, da so imeli medtem zavezane oči in da niso vedeli, kdaj in kako bodo umrli, dokler jim niso okoli vratu namestili zanke. BBC poroča, da so bile usmrtitve odobrene na najvišjih ravneh sirske vlade. Trupla naj bi odpeljali s tovornjaki in jih skrivaj pokopali v množičnih grobovih.

Večina žrtev je bila civilistov, ki so nasprotovali Asadovi vladi. "Pustili so jih, da so viseli od deset do 15 minut. Najmlajše njihova teža ni ubila. Zato so jih pomočniki paznikov vlekli dol, da so jim zlomili vratove," Al Džazira navaja besede enega izmed sodnikov, ki je bil priča usmrtitvam. Nekdanji zapornik Nader je opisal, da je samo v enem dnevu, ko so pazniki divje pretepali njegove sojetnike, v njegovem krilu zapora umrlo 13 ljudi. Nekdanji vojaški uradnik, ki so ga aretirali leta 2011, je poudaril, da je slišal ljudi, kako so hlastali za zrakom, ko so jih obesili: "Spali smo ob zvokih, ko so se ljudje davili. To je bilo nekaj normalnega."

AI: Poboje verjetno izvajajo še danes
AI je dodal, da gre za vojne zločine in zločine proti človeštvu, ki jih verjetno izvajajo tudi danes, piše STA. V Sajdnaji je še vedno zaprtih na tisoče ljudi. AI je predtem v poročilih zapisal, da naj bi v vladnih zaporih v Siriji od leta 2011 po neuradnih podatkih umrlo več kot 17.000 ljudi. Zdaj se število s podatki o Sajdnaji še povečuje.

Od začetka vojne v Siriji leta 2011 je po podatkih Združenih narodovo umrlo okoli 500.000 ljudi, več milijonov pa jih je zapustilo svoje domove. Strokovnjaki ZN-a za človekove pravice so lani dejali, da imajo priče in dokaze, ki potrjujejo več tisoč usmrtitev v sirskih zaporih.

V sirskem zaporu obesili 13.000 ljudi
AI: V Siriji usmrtili 13.000 zapornikov