Ljudje v Južni Afriki se zavedajo velikega problema pandemije Aidsa. Foto: EPA
Ljudje v Južni Afriki se zavedajo velikega problema pandemije Aidsa. Foto: EPA

Ob koncu tedenske konference je Stephen Lewis, ki je bil imenovan na mesto odposlanca posebej za Afriko, dejal, da vlade bogatih držav in še posebej Južne Afrike ostajajo brezbrižne do problema pandemije in da ne naredijo dovolj za zdravljenje obolelih. Poudaril je, da v Južni Afriki zaradi aidsa vsak dan umre 800 ljudi, vlada pa kljub temu vztraja pri nemoralni politiki in ne stori dovolj za preprečevanje bolezni.

Državam G-8 je Lewis očital, da ne držijo svojih obljub glede boja proti aidsu in drugim boleznim, predvsem tuberkulozi in malariji v Afriki, kot so obljubile leta 2005 na konferenci v Gleneaglesu.

Lewis, ki konec letošnjega leta zapušča mesto posebnega odposlanca za Afriko, je še dejal, da upa, da ga bo na njegovem mestu nesledil nekdo iz Afrike in da bo to ženska.

Najbolj prizadeta je Afrika
Na konferenci v Torontu, katere glavni moto je bil "Preidimo k dejanjem", so se vsi sodelujoči stirnjali, da je potrebno sprejeti drastične ukrepe in zagotoviti zadostno število medicinskega osebja in zdravil, da bi poskušali omejiti pandemijo Aidsa, ki se nezadržno širi predvsem po Afriki.

Ob koncu so bili sodelujoči sklepčni, da je nujno povečati število zdravil za okužene z virusom HIV, osveščati ljudi, kako se lahko pred aidsom zaščitijo in povečati število osebja, ki bo pripravljeno okuženim in ogroženim pomagati. Šele takrat, ko se bo število okuženih z virusom HIV začelo zmanjševati, bodo lahko rekli, da je bila konferenca uspeh in da so dosegli zastavljene cilje.