Al Sisi na volitvah ni imel resnih nasprotnikov. Foto: Reuters
Al Sisi na volitvah ni imel resnih nasprotnikov. Foto: Reuters

Po decembrski zmagi na predsedniških volitvah z 89,6 odstotka glasov je Al Sisi zdaj prisegel v novem poslopju parlamenta v novi prestolnici, katere gradnja je zaznamovala njegovo vladavino, a hkrati tudi močno obremenila javne finance.

"Zadnjih nekaj let je pokazalo, da pot izgradnje države ni postlana z rožicami," je dejal Al Sisi in med negotovimi okoliščinami omenil teroristične napade doma, svetovne krize v tujini in srdite vojne v soseščini.

V svojem govoru je obljubil povečevanje sredstev za programe revnim in vključevanje zasebnega sektorja v skladu z zavezami, s katerimi je Egipt prejšnji mesec dosegel razširjen dogovor z Mednarodnim denarnim skladom v vrednosti osem milijard dolarjev.

Sorodna novica Egipt pospešeno gradi novo upravno prestolnico

Al Sisi je napovedal nove naložbe v več sektorjih, vključno z energijo, pa tudi racionalizirano javno porabo, ob tem pa se je zavezal k nadaljnji gradnji novih mest.

Od prihoda na oblast s pomočjo vojske leta 2014 se je Al Sisi lotil velikih infrastrukturnih projektov, med katerimi je zagotovo največji skoraj 60 milijard dolarjev vredna gradnja nove prestolnice v puščavi vzhodno od Kaira. Med novimi megalomanskimi projekti sta tudi širitev Sueškega prekopa in gradnja novih cest.

Kritiki menijo, da ti megalomanski projekti prispevajo h gospodarskim težavam Egipta, saj preusmerjajo sredstva stran od nujnejših potreb in povečujejo dolžniško breme.

V Egiptu so leta 2019 spremenili ustavo, s čimer so omejitev trajanja predsedniškega mandata podaljšali s štirih na šest let in Al Sisiju omogočili kandidiranje za tretji mandat. Če si egiptovski predsednik ne bo prizadeval za novo spremembo ustave, bo to njegov zadnji predsedniški mandat.