Kosovski Albanci nestrpno pričakujejo razglasitev neodvisnosti, ki so jo napovedali po 10. decembru. Foto: EPA
Kosovski Albanci nestrpno pričakujejo razglasitev neodvisnosti, ki so jo napovedali po 10. decembru. Foto: EPA
Pripadnik Kforja
Na Kosovu je 16.000 pripadnikov mednarodnih sil, med njimi tudi slovenski vojaki. Foto: EPA
Garda carja Lazarja
Gardo carja Lazarja so letos ustanovili srbski veterani in prostovoljci. Foto: EPA

Poveljnik skupine, ki jo ima ZN za teroristično organizacijo, je v pogovoru za ameriško tiskovno agencijo AP dejal, da so razočarani nad voditelji kosovskih Albancev, pogajanja s Srbi pa je označil za neuspeh. "Peka", kot se je predstavil poveljnik, je v pogovor privolil ob pogoju, da se njihov položaj ne razkrije. Pod njegovim poveljstvom je okoli 50 gverilcev, ki so oboroženi za različnim lahkim orožjem, nosijo pa črne vojaške uniforme in smučarska očala. ANA naj bi imela po njegovih besedah 12.000 vojakov, ki se zadržujejo v vsaki ulici in v vsaki vasi.

Za patruljiranje na severu pokrajine se je skupina odločila, da bi preprečila morebiten vdor Srbov, še posebej Garde carja Lazarja, ki je zagrozila z napadi na Kosovu, če bo to razglasilo neodvisnost. "To zemljo bomo branili do zadnjega vojaka", je bil odločen poveljnik Peka na nedeljski slovesnosti, ko so sprejeli nove rekrute.

Peka je zavrnil vsakršno povezanost z zamaskiranimi neznanci, ki so se v zadnjem času pojavili v različnih delih Kosova in ustavljajo, mučijo ter ropajo nedolžne prebivalce. Po njegovih besedah so to običajni kriminalci, ki jih bodo prijeli in jih kaznovali, če jih najdejo.

Peka: Nismo teroristi
Po mnenju kosovskih oblasti omenjena skupina škoduje prizadevanjem za rešitev prihodnjega statusa Kosova na mednarodnih pogajanjih, njeno delovanje pa je naperjeno tudi proti organom ZN-a, ki od leta 1999 nadzoruje pokrajino. Poveljnik Peka je dejal, da s svojimi dejanji nočejo povzročati težav ZN-u in Natu, vendar pa meni, da je bila razglasitev njegove skupine za teroristično organizacijo krivična, saj se nimajo za teroriste. "Naša sovražnika sta Srbija in Garda carja Lazarja", pravi. Poveljnik mednarodnih sil na Kosovu (Kfor) polkovnik general Xavier Bout de Marnhac je po ponedeljskovih pogovorih s poveljnikom sbrske vojske zagotovil, da so razmere ob meji pod nadzorom .

Združitev Albancev
ANA je nastala leta 2001 iz odpadnikov razorožene in razpuščene Osvobodilne vojske Kosova (OVK), ki so se združili z albanskimi uporniki iz doline Preševo v Srbiji, kjer živi pretežno albansko prebivalstvo. Njen skupine je združitev vseh Albancev na Balkanu, v zadnjih letih pa so odgovorni za številne bombne napade na Kosovu, jugu Srbije in v Makedoniji.

G. V.