Albrightova velja za eno glavnih
Albrightova velja za eno glavnih "režiserk" neodvisnosti Kosova. Foto: EPA
Telekom Slovenije
Telekomu Slovenije se naložba na Kosovu ni obrestovala. Foto: MMC RTV SLO

Podjetje Albright Group nekdanje ameriške državne sekretarke je z nekaterimi finančnimi in političnimi potezami zaslužilo pri prodaji kosovskega operaterja mobilne telefonije, kjer je imela delež, slovenskemu Telekomu, piše srbski časopis Večernje novosti.

Lobirali za Kosovo in pri tem obogateli - 1. del in 2. del

Po cenitvi nizozemske revizijske hiše KPMG, ki se je pozneje izkazala za napačno, je bil Ipko vreden 71 milijonov evrov, po najnovejših ocenah slovenskega časopisa Dnevnik pa je bila njegova resnična vrednost precej manjša in je znašala 50 milijonov evrov.

Uprava Telekoma, ki sta jo vodila Bojan Dremelj in Dušan Mitić, je tako nekdanjim solastnikom Ipka omogočila 20 milijonov dodatnega zaslužka. Srbski časopis ne poroča, kako in kdaj je Albrightova sploh prišla do deležav Ipku.

Pred slovenskim nakupom Ipka so bili njegovi največji lastniki Akan Ismaili (15,50 odstotka), Bujar Musa (15,50) in IPKO insitute (15 odstotkov), medtem ko je imela Albright Group v podjetju petodstotni delež.

Več milijonov izgube
Telekom Slovenije je kosovskega operaterja kupil pred petimi leti in je od takrat vanj vložil več kot 200 milijonov evrov, ki pa se očitno ne obrestujejo, saj je samo v prvih devetih mesecih lanskega leta podjetje ustvarilo osem milijonov evrov izgube.

Albrightova je bila vodja ameriške diplomacije od leta 1997 do leta 2001 in je bila ena izmed glavnih protagonistov letalskih napadov zveze Nato na nekdanjo ZR Jugoslavijo. V Srbiji so jo že večkrat obtožili, da naj bi imela od svoje podpore nedovisnosti Kosova tudi finančne koristi.