V Bangladešu so sicer zrušenja stavb pogosta. V obubožani državi namreč pogosto obidejo pravila glede varne gradnje, tudi ko gradijo večnadstropne stavbe. Leta 2005 se je na istem območju zrušila tovarna, pri čemer je umrlo več kot 70 ljudi. Foto: EPA
V Bangladešu so sicer zrušenja stavb pogosta. V obubožani državi namreč pogosto obidejo pravila glede varne gradnje, tudi ko gradijo večnadstropne stavbe. Leta 2005 se je na istem območju zrušila tovarna, pri čemer je umrlo več kot 70 ljudi. Foto: EPA
Bangladeš
Preživeli so povedali, da so v zgradbi v torek odkrili razpoko, zato so zgradbo izpraznili, a so nadrejeni tekstilnim delavcem naročili, naj se vrnejo na delovna mesta. Foto: EPA

Lastnik osemnadstropne zgradbe v Bangladešu, v kateri so bile trgovine in tovarne tekstila, namreč ni upošteval opozoril policije, ki je na dotrajani zgradbi opazila razpoke že v torek, in v skladu s tem ni omejil dela v njej oziroma zgradbe kar evakuiral.

Dan pozneje, torej v sredo zjutraj, ko je prišlo na delo okoli 2.000 zaposlenih, se je najprej zrušil zadnji del zgradbe, v kratkem času pa so sledili še preostali deli, razen vhodnega portala in dela pritličja.

Reševalci so skozi ruševine zvrtali predor in se tako dokopali do skupine 50 delavcev, ki so v času nesreče delali v tretjem nadstropju stavbe. Skupno je reševalcem uspelo rešiti 90 ljudi.

Reševanje bo potekalo do sobote
V ruševinah je še vedno ujetih več sto ljudi, ki v mukah prosijo na pomoč: "Zelo težko mi je. Lažje bi mi bilo, da bi umrl, kot da trpim te bolečine," je dejal neki ujeti moški. Drugi pa je novinarjem dejal: "Želim živeti, a zelo trpim."

Za njihovo življenje se borijo pripadniki vojske, gasilci in pripadniki varnostne službe. "Zavedamo se, da lahko v takšnih okoliščinah človek preživi le 72 ur, zato bomo delali brez prestanka," je za agencijo AP dejal general Chowdhury Hasan.

Reševanje ponesrečencev bo potekalo vse do sobote, preživelim pod ruševinami pa poskušajo reševalci pomagati tako, da jim dajejo ustekleničeno vodo in hrano.

Svoje kapacitete so s tisočimi ranjenimi zapolnile vse tamkajšnje bolnišnice. Uradno število mrtvih je 302, še vedno pa pogrešajo 342 ljudi.

Ali veste, kje šivajo vaša oblačila?
Takšno je bilo anketno vprašanje televizije BBC, ki ga je zastavila naključno izbranim na ulicah Londona. In njihovi odgovori: "ne", "ne in ne želim vedeti", "na Kitajskem ali v Indiji", "nekaj v Aziji, a večino v Evropi”.

Dejstvo pa je, da je Bangladeš za zahodne trgovinske verige zelo priljubljena država, saj je njegova delovna sila izredno poceni. A tudi poceni ima svojo ceno. Delavci v Bangladešu delajo ne samo po zelo nizki ceni, temveč v zelo nevarnih okoliščinah, ko so med drugim kršene tudi njihove osnovne človeške pravice.

Policija je poskusila protestnike razgnati s solzivcem
Ravno zato se je na ulicah Dake zbralo okoli 10.000 protestnikov, ki že dva dneva zahtevajo zaporna kazen za lastnika zrušene zgradbe in izboljšanje delovnih razmer za delavce v tekstilni industriji. Kot piše BBC, je policija protestnike, ki so zaprli številne ulice in zavzeli nekatere tovarne, poskusila razgnati s solzivcem in gumijastimi naboji.

Po podatkih Bangladeškega združenja tekstilne industrije in združenja za izvoz (BGMEA) je leta 2010 v nekaj več kot 140-milijonski državi v tekstilni industriji delalo štiri milijone ljudi.