Bangladeš, revno azijsko državo, ujeto v senci Indije, je pretresla nova nesreča. Foto: EPA
Bangladeš, revno azijsko državo, ujeto v senci Indije, je pretresla nova nesreča. Foto: EPA
Zrušenje zgradbe v Daki
Na stotine ljudi se je zgrnilo na prizorišče nesreče v trgu Rana v Savarju, predmestju Dake. Foto: EPA

V osemnadstropni stavbi na obrobju prestolnice Bangladeša so se nahajale trgovine, banka in tekstilna tovarna, kjer je bilo tudi največ žrtev.

Oblasti se bojijo še več žrtev
Prva poročila so govorila le o nekaj mrtvih, a se je hitro izkazalo, da bo žrtev več deset, lokalni mediji so mnenja, da je stavba pod seboj pokopala najmanj sto ljudi. Vladni predstavnik je potrdil, da so v prvih urah reševanja našli že več kot 70 trupel. Pod ruševinami naj bi bilo ujetih še nekaj deset ljudi, zaradi česar se oblasti bojijo, da bo število žrtev še naraslo.

V bližnji bolnišnici so sprejeli vsaj 35 poškodovanih, še 200 ljudem, večinoma zaposlenim v tovarni, pa naj bi nudili prvo pomoč, ne da bi jih uradno sprejeli. Po navedbah lokalne policije je situacija kritična. Reševalcem so pri iskanju morebitnih preživelih na pomoč priskočili tudi vojska in številni mimoidoči ter svojci, ki so prihiteli na pomoč svojim sorodnikom.

Opazili razpoke, a delo je teklo napreje
Policija je potrdila, da so prve razpoke na stavbi opazili že v torek, kljub pregledovanju poškodb pa niso omejili dela ali pa evakuirali dejavnosti v zgradbi. V sredo zjutraj, ravno ko je bilo v stavbi največ zaposlenih, se je najprej zrušil zadnji del zgradbe, v kratkem času pa so sledili še preostali deli, razen vhodnega portala in dela pritličja.

Enkrat požar, drugič zrušena stavba
V Bangladešu so sicer zrušenja stavb kar pogosta, saj se gradi brez ustreznih načrtov in s slabšimi gradbenimi materiali. V obubožani državi namreč pogosto obidejo pravila glede varne gradnje, tudi ko gradijo večnadstropne stavbe. Leta 2005 se je na istem območju zrušila neka tovarna, pri čemer je umrlo več kot 70 ljudi, zadnja večja zrušitev stavbe pa se je zgodila leta 2010, ko je umrlo 25 ljudi.

Novembra lani je požar v tekstilni tovarni zahteval življenja kar 110 ljudi, po čemer sta javnost in politika zahtevali reformo gradbenih inšpekcij, ki ob vsesplošni korupciji običajno vzamejo podkupnino in potrdijo načrt, ne da bi si ogledali zgradbe v živo.

Nesreče razgaljajo bedo tekstilne industrije
Bangladeš je drugi največji izvoznik tekstila na svetu takoj za Kitajsko, ravno tekstilna industrija pa je najpomembnejši gospodarski steber ene najrevnejših držav na svetu. Zadnje hujše nesreče so povezane ravno z delovno intenzivno tekstilno industrijo, v kateri lastniki, tako tuji kot domači, močno obremenjujejo delovno silo, stroje in objekte. Običajno hitro rastoče tovarne sploh niso nastanjene v posebnih zgradbah, temveč tako kot v tem zadnjem primeru zasedajo nekaj najvišjih nadstropij.