Čeprav (ali ravno zato, ker) je v Iranu prepovedan, smrti zaradi uživanja alkohola v tej islamski republiki niso redke. Foto: MMC RTV SLO
Čeprav (ali ravno zato, ker) je v Iranu prepovedan, smrti zaradi uživanja alkohola v tej islamski republiki niso redke. Foto: MMC RTV SLO

Do zastrupitve z alkoholom je prišlo v provinci Hormuzgan. Pomoč v bolnišnici je poiskalo 92 ljudi; štirje so oslepeli, 69 jih je v resnem stanju, med njimi devet v komi. Alkohol je v Islamski republiki Iran, kjer so po revoluciji leta 1979 uvedli strogo šarijsko pravo, prepovedan. Manjšina iranskih kristjanov, ki živijo predvsem na severu države, lahko destilira alkohol za domačo uporabo.

Katere veroizpovedi so žrtve, vodja bolnišnice ni razkril. Vsaj nekaj žrtev je bilo na poroki, ko so se zastrupili. Polkovnik Asghar Qotbzadeh, policijski poveljnik v provinci Hormuzgan, je povedal, da so prijeli že pet osumljencev, nekaj pa jih še iščejo. "Čeprav so uničili preostanek alkohola, je policiji uspelo zaseči opremo za destiliranje", je dodal.

Kršitev prepovedi uživanja alkohola se kaznuje z ječo ali udarci, kar pa ni ustavilo tihotapljenja. Doma narejen alkohol je izbira v revnejših soseskah. Zaradi dodajanja industrijskih kemikalij alkoholu je ta zelo nevaren za zdravje.

Aprila 2007 je v svetem mestu Qom zaradi doma narejenega alkohola umrlo deset ljudi, leta 2006 15 v mestu Sirjan, še leto pred tem pa v mestu Shiraz 22.

T. V.