Knoxova je po odločitvi sodišča planila v jok. Foto: Reuters
Knoxova je po odločitvi sodišča planila v jok. Foto: Reuters
Perugia
Med italijanskimi in tujimi mediji vlada veliko zanimanje za primer. Foto: EPA
Sojenje Američanki v Italiji

Sodišče v Perugii je odločilo, da Knoxovo in Sollecita takoj izpustijo na svobodo. Odločitev so pospremili glasni vzkliki nezadovoljne množice, ki se je zbrala pred sodiščem.

Družina Američanke iz Seattla je sporočila, da je Amanda "štiri leta trpela zaradi zločina, ki ga ni zagrešila". "Hvaležni smo sodišču, da je imelo pogum in iskalo resnico ter razveljavi obsodbo," je pred sodiščem povedala njena sestra Deanna.

Medtem ko se družina Knox veseli, pa je družina žrtve razočarana. Še pred odločitvijo sodišča je sporočila, da ne bodo mogli odpustiti morilcem Meredith.

Odločitev naj bi sprejeli do večera
Obramba je pritožbo gradila na ponovni analizi DNK na nožu, s katerim naj bi Knoxova ubila Kercherjevo, analiza pa naj bi dokazala, da so bili dokazi napačni, obramba pa je pod vprašaj postavila tudi pričanja očividcev, ki naj bi Knoxovo in Sollecita videli na prizorišču umora. Tožilstvo je zahtevalo, da se zaporna kazen dvojici poveča na dosmrtno.

Britanko na pol golo našli s prerezanim vratom
Knoxova je bila decembra leta 2009 skupaj z nekdanjim fantom Sollecitom na sodišču v Perugii obsojena na 26 let zaporne kazni zaradi domnevnega umora in spolnega nasilja nad Kercherjevo. 21-letno Britanko, ki je v Italijo prišla z univerze v Leedsu in je bila sostanovalka Knoxove, so 2. novembra leta 2007 našli napol golo s prerezanim vratom v nekem stanovanju v središču Perugie.

Bila naj bi žrtev spolne igrice, v kateri naj bi Knoxova Kercherjevi s 15-centimetrskim nožem prerezala vrat. Na nožu, s katerim je bil zagrešen zločin in so ga našli v Sollecitovem stanovanju, so preiskovalci odkrili DNK-sledi Američanke, a Knoxova je ves čas zatrjevala, da je nedolžna. Že po odločitvi sodišča so Knoxovi napovedali, da se bodo na razsodbo pritožili, zato je sodišče v Perugii znova odprlo ta odmeven primer.

Knoxova vztraja, da je nedolžna
Danes 24-letna Knoxova je na sodišču povedala, da je bila prevarana in žrtev manipulacije. "Nisem oseba, za katero me imajo. Perverzije, nasilje, pomanjkanje spoštovanja do življenja - nisem storila ničesar, za kar me obtožujejo," je v tekoči italijanščini povedala objokana Knoxova. "Nisem ubijala, nisem posiljevala, nisem kradla. Nisem bila tam," je še povedala Knoxova.

"Dobro sem se razumela z vsemi sostanovalci, še posebej z Meredith. A ona je umrla in vedno sem si želela pravico zanjo. Ne bežim od resnice in nikoli nisem," je po poročanju BBC-ja povedala Knoxova in dodala, da bi se rada vrnila domov. "Nočem biti kaznovana, nočem, da bi mi odvzeli življenje in prihodnost zaradi nečesa, česar nisem storila," je še dodala Knoxova.

Tudi Sollecito pravi, da živi v nočni mori
27-letni Sollecito, ki je bil obsojen na 25 let zaporne kazni, je poroti povedal, da ni nikoli škodoval nikomur in da so vse obtožbe proti njemu popolnoma neresnične. Povedal je še, da svoje partnerice ni obtožil umora in da živi v nočni mori. Sollecitova odvetnica Giulia Bongiorno je povedala, da je njen varovanec zelo čustven, a močan, in da je prepričan o svoji nedolžnosti.

Sojenje Američanki v Italiji