Kljub pomislekom so člani predstavniškega doma zakon sprejeli z 227 glasovi za in s 183 proti. Foto: EPA
Kljub pomislekom so člani predstavniškega doma zakon sprejeli z 227 glasovi za in s 183 proti. Foto: EPA
Kongresniki potrdili prisluškovanje

Zakon omogoča prisluškovanje telefonskim pogovorom tujcev in nadzor nad elektronsko pošto, ki poteka prek ZDA, brez sodnega naloga. Novi ukrep je namenjen predvsem nadzoru tujih državljanov, omogoča pa tudi prisluškovanje Američanom. Ameriški predsednik George Bush je dejal, da je ukrep potreben za učinkovit boj proti terorističnim grožnjam.

Mnogi demokrati v predstavniškem domu so izrazili svoje pomisleke, saj menijo, da gre za ogrožanje v ustavi zapisanih pravic. "Osnutek zakona dovoljuje generalnim tožilcem, da prisluškujejo vsakomur, kjer koli in kadar koli, ne da bi bil za to odrejen sodni odlok," je dejala demokratka Zoe Lofgren.

"Direktor državne varnosti Mike McConnell mi je zagotovil, da mu osnutek zakona daje tisto, kar potrebuje za varovanje države, zato bom zakon podpisal, takoj ko ga dobim na mizo," je dejal Bush.

Gre sicer za nadgradnjo že obstoječega zakona o delovanju obveščevalnih služb, sprejete spremembe zakona pa so predlagali republikanci. Že dan pred sprejetjem zakona v predstavniškem domu so svoje pritrdilno mnenje dali ameriški senatorji. Takoj za republikanskim predlogom so glasovali tudi o demokratskem predlogu, a ni dobil potrebne 60-odstotne večine.

Ko bo ukrep začel veljati, bo imela vlada pravico, da prisluškuje vsakršni komunikaciji med tujci, ki jo bodo izvajali prek opreme v ZDA, kadar bo obstajal sum, da je na kocki državna varnost.

Kongresniki potrdili prisluškovanje