Profesor Meško meni, da je dostopnost orožja pomemben dejavnik nasilja tako v ZDA kot drugod. Foto: RTV SLO
Profesor Meško meni, da je dostopnost orožja pomemben dejavnik nasilja tako v ZDA kot drugod. Foto: RTV SLO
Pokol v Nebraski
19-letni Robert Hawkins je sredi belega dne vstopil v nakupovalno središče in ubil osem ljudi, potem pa sodil še sebi. Foto: EPA

Zadnji pokol je sredi nakupovalnega središča zagrešil 19-letnik. Izredni profesor za kriminologijo na Fakulteti za varnostne vede je ob tem za MMC odgovoril na nekaj kratkih vprašanj.

Koliko ustavno zagotovljeno nošenje orožja v ZDA pripomore k morilskim pokolom?
Precej, saj se je dostopnost orožja pokazal kot pomemben dejavnik nasilja v ZDA kot tudi v drugih državah. ZDA so namreč država, kjer sta posest in nošenje orožja ustavna pravica posameznika. Tudi merila za nabavo orožja so zelo ohlapna in orožje lahko dobi skoraj vsakdo. Slovenija spada med države, kjer je to področje zelo strogo regulirano, pa tudi prihaja do nasilja v zvezi z orožjem.

Pod kakšnimi pogoji bi lahko prišlo do sprememb ameriške ustave glede nošenja orožja?
Trenutno pod nobenimi, razen če bi prišlo resnično do vala nasilja. Orožje v ZDA ima simboličen pomen in je ustavna pravica posameznika. Menim, da na je na tem področju zelo malo upa zmage.

Koliko lahko rečemo, da mladim z obvestili o takšnih pokolih dejansko naraste motivacija za enako dejanje? Pred kratkim je bil npr. pod velikim udarom YouTube, češ da spodbuja mlade k nasilju.
Poznamo posnemovalce, ki jim takšen dogodek da dodatno voljo po nasilnem vedenju. Gledanje nasilnih vsebin je mogoče razumeti na dva načina – kot varno srečevanje z nasiljem iz varnega fotelja in kot ideje za izvajanje nasilnih dejanj. Predvsem pri drugem se je pokazalo, da ni dovolj samo gledanje, temveč morajo biti izpolnjeni še drugi pogoji – skrajna socialna zanemarjenost, dolgčas, pa tudi osebna patologija – različne osebnostne in vedenjske motnje ali bolezni. Pritiski v družbi tudi pripomorejo k poseganju po nasilju, saj je nasilje tudi del tekmovalne miselnosti v neoliberalistični družbi.

K. T.