Letala so izvedla nižji prelet nad zračnim oporiščem Osana v Južni Koreji. Foto: RTV SLO
Letala so izvedla nižji prelet nad zračnim oporiščem Osana v Južni Koreji. Foto: RTV SLO

Bombnika, ki sta v torek vzletela iz oporišča na Guamustu in so ju spremljala ameriška in južnokorejska lovska letala, sta izvedla nekoliko nižji prelet nad zračnim oporiščem Osana v Južni Koreji, ki je od demitaliziranega območja s Severno Korejo oddaljen le 77 kilometrov in okoli 40 kilometrov od Seula.

Prelet je bil opozorilo Severni Koreji, ki je prejšnji teden izvedla svoj peti jedrski poskus, zaradi česar so njene sosede zahtevale nove sankcije proti Pjongjangu.

ZDA bodo branile zaveznice v regiji
"Današnja demonstracija je le en primer vojaških zmožnosti tega močnega zavezništva," je opozoril general Vincent Brooks, ki poveljuje združenim ameriško-južnokorejskim enotam. "Jedrski testi Severne Koreje se nevarno stopnjujejo in predstavljajo nepredstavljivo grožnjo," je še dodal Brooks in poudaril, da bodo ZDA na vsak način branile zaveznice v regiji.

Američani so opozorili še, da bodo sprejeli vse potrebne ukrepe, tudi operacije, kakršna je bila današnja, in namestitev protiraketnega sistema THAAD v Južni Koreji. Južnokorejske oblasti so pred dnevi zatrdile, da bi lahko sosednja Severna Koreja kadar koli izvedla nov jedrski poskus. Seul je ob tem zagrozil, da ima, če se severnokorejski režim pripravlja na jedrski napad, že pripravljen načrt za uničenje severnokorejske prestolnice Pjongjang.