Severnokorejski predsednik Kim Džong Un si želi, da bi ZDA Severno Korejo priznale kot legitimno jedrsko oboroženo državo. Foto: Reuters
Severnokorejski predsednik Kim Džong Un si želi, da bi ZDA Severno Korejo priznale kot legitimno jedrsko oboroženo državo. Foto: Reuters
Zadnji in najmoćnejši jedrski poskus Severne Koreje je sprožil potres, ki so ga zaznali južnokorejski seizmologi. Foto: Reuters

Severna Koreja je v četrtek na 68. obletnico ustanovitve države izvedla svoj peti in najmočnejši jedrski poskus do zdaj, v katerem naj bi po poročanju južnokorejske vojske eksplodirala 10-kilotonska bomba, seizmologi pa so zaznali potres z močjo 5,3. Po poročanju severnokorejskih medijev je bil poskus uspešen, saj so dosegli svoj cilj, to je namestitev miniaturne jedrske konice na raketo.

"Ameriški predsednik Barack Obama se močno trudi zanikati strateški položaj Severne Koreje kot legitimne jedrsko oborožene države, a je to tako neumno, kot da bi poskušal sonce prekriti z dlanjo," je po poročanju severnokorejske tiskovne agencije KCNA izjavil tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva v Pjongjangu.

Severna Koreja bo še krepila svoje jedrske sile
Severnokorejsko zunanje ministrstvo je v sporočilu za javnost stopilo v bran jedrskemu poskusu, ki ga je mednarodna skupnost obsodila, češ da je bil to nujno potreben odgovor na ameriško jedrsko grožnjo. Severna Koreja si bo prizadevala okrepiti svoje jedrske sile "v kvaliteti in kvantiteti", je še dodalo ministrstvo.

Grožnje Južne Koreje
Če bi Seul zaznal, da se severnokorejski režim pripravlja na jedrski napad, ima že pripravljen načrt za uničenje severnokorejske prestolnice Pjongjang, je danes poročala južnokorejska tiskovna agencija Yonhap.

Vir v južnokorejski vojski je za Yonhap povedal, da bi balistične rakete in visoko eksplozivni izstrelki v celoti uničili Pjongjang. Še posebej močno bi napadli predele mesta, v katerih se skriva severnokorejsko vodstvo. Pjongjang bi bil "zravnan z zemljo in izbrisan z zemljevida", je dodal vir.

Načrt za uničenje Pjongjanga je bil verjetno predstavljen poslancem južnokorejskega parlamenta po petkovem jedrskem poskusu Severne Koreje, poroča BBC. Ta izolirana komunistična država je v petek izvedla peti jedrski poskus, ki je bil po navedbah južnokorejskih oblasti najmočnejši doslej.