Obama je s svojimi stališči povzročil doslej največja razhajanja med Izraelci in Američani. Foto: EPA
Obama je s svojimi stališči povzročil doslej največja razhajanja med Izraelci in Američani. Foto: EPA
Jeruzalem
Palestinci za prestolnico prihodnje palestinske države zahtevajo vzhodni Jeruzalem, a Izraelci se o tem sploh nočejo pogovarjati. Foto: EPA

Ameriški predsednik je pred tremi dnevi razburil Izrael, ko se je zavzel za vrnitev Izraela na meje izpred šestdnevne vojne, ko je izraelska med drugim zasedla vzhodni Jeruzalem in zahodni breg reke Jordan, kjer vztraja še danes.

Do meje s pogajanji
Ob tem je še dejal, da bi v okviru tega lahko prišlo do zamenjav ozemelj med Izraelci in Palestinci. Izraelski premier, ki se je v petek v Beli hiši srečal z Obamo, je dal takoj jasno vedeti, da se ne strinja z njegovo vizijo mirovnega dogovora, saj teh meja ni mogoče braniti.

V govoru pred Ameriško-izraelskim odborom za javne zadeve (AIPAC), najvplivnejšim judovskim združenjem v ZDA, je ameriški predsednik ponovil svoje stališče do leta 1967 kot izhodišča za pogajanja o meji z možnjostjo medsebojih zamenjav ozemlja. Ob tem je pojasnil, da bi moral biti potek meje predmet pogajanj med Izraelci in Palestinci.

Hamas poziva Fatah k razmisleku
Hamas, ki nadzoruje območje Gaze, je medtem palestinske oblasti na Zahodnem bregu pozval k preučitvi svojih stališč do mirovnih pogajanj z Izraelom, potem ko je Netanjahu zavrnil Obamov predlog o umiku Izraela na meje izpreed leta 1967.

Po besedah Hamasovega notranjega ministrstva v Gazi, Izrael nadaljuje sovražno politiko, ki zavrača vsakršno miroljubno rešitev v kakršni koli obliki in vsebini.

"Za Netanjahuja je prednostna naloga gradnja novih naselbin, priključitev še več ozemelj in sprememba demografske sestave palestinskih ozemelj, da bi vsilil izvršena dejstva na terenu," je v izjavi zapisalo ministrstvo.

Izrael zavrača vsakršne stike s Hamasom, saj ta ne priznava pravice do obstoja judovske države in se zavzema za palestinsko islamsko državo, ki bi se raztezala od reke Jordan do Sredozemskega morja.

Hamas in sekularni Fatah sta bila več let v sporu, a sta nato ta mesec sklenila spravni dogovor, po katerem bosta oblikovala skupno palestinsko vlado narodne enotnosti.