Nekateri so uveljavitev nove zakonodaje proslavili s kajenjem marihuane. Fotografija je simbolična. Foto: EPA
Nekateri so uveljavitev nove zakonodaje proslavili s kajenjem marihuane. Fotografija je simbolična. Foto: EPA

Zakonodaja kajenja na javnih mestih sicer ne dovoljuje, a so aktivisti in navdušenci novo zakonodajo proslavili s prižigom zvitka marihuane točno opolnoči. Trgovine z marihuano, ki so pridobile posebno državno licenco, bodo lahko svoja vrata odprle danes ob 8. uri po krajevnem času. V številnih trgovinah so napovedali, da bodo odprti kljub prazniku.

Za priložnostno osebno rabo marihuane so se v Koloradu volivci izrekli na referendumu, ki je potekal hkrati z lanskimi predsedniškimi volitvami v ZDA. Na isti dan so se za legalizacijo sicer izrekli tudi v zvezni državi Washington, a tam bo nova zakonodaja začela veljati šele pozneje letos.

Kolorado, kjer je bila uporaba marihuane za zdravstvene namene dovoljena že tri leta, je tako postala prva zvezna država, ki je legalizirala tudi rekreacijsko rabo. Strokovnjaki verjamejo, da bo z leti vse več držav v ZDA sledilo zgledu Kolorada in Washingtona ter dovolilo tudi priložnostno rabo marihuane, do takrat pa v Koloradu računajo tudi na t. i. "marihuana turiste" iz drugih držav.

Marihuana na zvezni ravni še nezakonita
Po novi zakonodaji lahko prebivalci Kolorada naenkrat kupijo 28 gramov marihuane, obiskovalci od drugod pa le četrtino te količine. Marihuana je na zvezni ravni sicer nezakonito mamilo, a uradni Washington je nakazal, da zaradi tega ne bo povzročal težav Koloradu, dokler bo zvezna država zagotavljala, da snov ne pride v roke mladoletnim in se prodaja ne bo širila drugam po ZDA.