Vodja LCWR-ja Pat Farrel (na fotografiji skrajno levo) opozarja Vatikan, da ne bodo popuščale glede integritete svoje misije. Foto: EPA
Vodja LCWR-ja Pat Farrel (na fotografiji skrajno levo) opozarja Vatikan, da ne bodo popuščale glede integritete svoje misije. Foto: EPA
Ameriške redovnice
Ameriške redovnice naj bi bile užaljene, da jih Vatikan kritizira v času, ko Cerkev pretresajo škandali s pedofilskimi duhovniki. Foto: EPA

V petek se je v Saint Louisu v ameriški zvezni državi Misuri sklenila nacionalna konferenca največjega ameriškega združenja katoliških redovnic Leadership Conference of Women Religious (LCWR), ki združuje 57.000 redovnic oziroma 80 odstotkov vseh ameriških redovnic.

Na konferenci se je zbralo okoli tisoč redovnic, da bi pripravile uraden odgovor na očitke Vatikana, ki je tri leta preiskoval združenje.

Kongregacija za doktrino vere je v letošnjem poročilu ameriške redovnice obtožila, da imajo "resne doktrinarne težave", saj "molčijo glede pravice do življenja" in ne promovirajo stališč Katoliške cerkve glede istospolnih družin in spolnosti.

Vatikan moti predvsem to, da naj bi bile ameriške redovnice preveč liberalne pri vprašanjih kontracepcije, homoseksualnosti in žensk duhovnic.

Zaradi kratkega stika med Svetim sedežem in ameriškimi redovnicami je junija v Vatikanu potekalo srečanje redovnic z vatikanskimi predstavniki, po tem pa so si ameriške redovnice vzele čas za razmislek.

Vatikan je imenoval tri ameriške škofe, ki bodo z njimi vodili dialog in nadzorovali natančen pregled dela in prenovo LCWR-ja, kar naj bi trajalo pet let.

Dialog mora biti odprt in iskren
Po koncu srečanja v Saint Louisu so redovnice izrazile pripravljenost na dialog z Vatikanom, za katerega upajo, da bo "odprt in iskren", in pričakujejo, da bo vodil "ne le v boljše razumevanje med vodstvom Cerkve in redovnicami, ampak bo tudi laikom, še posebej ženskam, dal več glasu v Cerkvi".

A redovnice so opozorile, da bodo "znova razmislile, če bo njihovo združenje prisiljeno popuščati glede integritete svoje misije".

"Naša izhodiščna točka ne bo dialog o doktrini. Naša izhodiščna točka bo o našem lastnem življenju in o našem razumevanju verskega življenja ter o tem, kako je to v vatikanskem dokumentu po našem mnenju napačno predstavljeno," je dejala vodja LCWR-ja Pat Farrell.