So iraške varnostne sile že dovolj izurjene? Foto: EPA
So iraške varnostne sile že dovolj izurjene? Foto: EPA
Condoleezza Rice
Riceova se je srečala z iraškim zunanjim ministrom Hošjarjem Zebarijem. Foto: EPA

Dogovor je že potrdil ameriški predsednik George Bush, odobriti ga morajo še iraški voditelji. Sporazum vsebuje 27 točk, ena izmed njih tudi predvideva umik ameriških bojnih čet iz iraških mest do junija prihodnje leto, umik vseh enot pa do leta 2011.

Ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice je v četrtek nenapovedano priletela v Bagdad, da bi sporazumu dala nov zagon. Zanikala je, da sta strani že dosegli končni dogovor, a dejala, da sta blizu in da so vsi časovni roki za umik možni in dosegljivi.

Mandat ZN-a edina pravna podlaga
Varnostni dogovor bo določil tudi nadaljnjo usodo ameriških sil po izteku zdajšnjega mandata Združenih narodov decembra letos, saj ta mandat daje prisotnosti tujih sil v Iraku edino pravno podlago.

Bush in iraški premier Nuri al Maliki sta se že novembra lani dogovorila, da bosta podoben sporazum sklenila najpozneje do 31. julija, a so izvedbo ovirala močna nasprotovanja iraških voditeljev glede časovnega okvira umika, številu oporišč, ki naj bi jih ZDA ohranile v Iraku, in morebitni imuniteti ameriških vojakov.

Obama: Umik v 16 mesecih
Debata o prisotnosti ameriških sil v Iraku je zelo razgreta tudi v ameriški predsedniški kampanji. Medtem ko republikanec John McCain podpira Bushevo politiko, ki nasprotuje hitremu umiku, saj naj bi s tem ogrozili varnost, pa je njegov demokratski tekmec Barack Obama napovedal, da bodo v primeru njegove izvolitve ameriški vojaki Irak zapustili v 16 mesecih. S tem je bliže željam iraških voditeljev.

A. P.