V zveznem preiskovalnem uradu FBI so objavi memoranduma nasprotovali. Proti je bilo tudi pravosodno ministrstvo. Foto: Reuters
V zveznem preiskovalnem uradu FBI so objavi memoranduma nasprotovali. Proti je bilo tudi pravosodno ministrstvo. Foto: Reuters
Donald Trump
Predsednik Trump je dejal, da je memorandum "sramoten". Foto: Reuters

Memorandum, ki so ga sestavili republikanci, FBI obtožuje neutemeljenega prisluškovanja Trumpovemu pomočniku. Trump je ugotovitve memoranduma označil za "sramotne". Na vprašanje o vsebini dokumenta je predsednik odvrnil, da bi moralo biti veliko ljudi "sram", poroča BBC.

Republikanski predsednik kongresnega odbora za obveščevalne zadeve Devin Nunes, ki je memorandum naročil, je dejal, da ta kaže na "hude kršitve" javnega zaupanja. Dodal je, da upa, da bo memorandum sprožil reforme.

Memorandum: Zlom zakonskih postopkov
Kot poroča BBC, memorandum izraža "zaskrbljenost glede legitimnosti in zakonitosti" ravnanja pravosodnega ministrstva in FBI-ja v primerih zahtev za nadzor nad Trumpovim pomočnikom Carterjem Pageem. Dokument pravi, da to pomeni "skrb vzbujajoč zlom zakonskih postopkov, vzpostavljenih za zaščito ameriškega ljudstva pred zlorabami".

Memorandum tako ugotavlja, da FBI in pravosodno ministrstvo nista razkrila, da nekaj od njihovih razlogov za nalog za nadzor temelji na spornem dosjeju, ki ga je sestavil nekdanji britanski obveščevalec Cristopher Steele, in ga je delno financirala kampanja demokratske kandidatke Hillary Clinton. Njihov namen je bil izbrskati podatke, ki naj bi kazali na povezavo Trumpove kampanje z Moskvo.

Demokrati: Namen je ovirati preiskave
Demokrati medtem pravijo, da je objava namenjena oviranju preiskave povezav Trumpove predvolilne kampanje z Rusijo oziroma domnevnega ruskega vmešavanja v lanske ameriške predsedniške volitve.

FBI je objavi nasprotoval. Preiskovalni urad opozarja, da so bila ključna dejstva iz memoranduma izpuščena. Sporočili so, da "niso in ne bodo dopustili, da jih ovira strankarska politika".