Od avgusta 2008, ko so v Severnem Vaziristanu Američani začeli boj proti upornikom, je v 140 napadih umrlo 1.140 ljudi. Foto: EPA
Od avgusta 2008, ko so v Severnem Vaziristanu Američani začeli boj proti upornikom, je v 140 napadih umrlo 1.140 ljudi. Foto: EPA

Med prvim napadom sta bila na hišo približno 45 kilometrov od mesta Miranšah, v kateri so bili uporniki, izstreljena dva izstrelka, pri čemer je bilo ubitih najmanj šest tujcev. V drugem napadu nekaj ur pozneje v bližini vasi Inzarkas, 45 kilometrov zahodno od Miranšaha, so ameriške sile napadle neko vozilo.

ZDA so razširile napade brezpilotnih letal na upornike, povezane z Al Kaido, na severozahodu Pakistana, samo septembra jih je bilo 21 in so zahtevali okoli 120 življenj. Pakistan je zaradi nenehnih kršitev svojega zračnega prostora helikopterjev Nata zaprl tranzitno pot za koalicijske enote v Afganistanu, potem ko so v enem izmed teh napadov v četrtek umrli trije pakistanski vojaki v regiji Kuram.

Severni Vaziristan - najnevarnejša pokrajina na svetu
Večina ameriških napadov se je zgodila na območju pokrajine Severni Vaziristan, ki naj bi bil zavetišče številnih voditeljev, povezanih z Al Kaido in talibani. Tarča napadov je najpogosteje mreža Hakani, ki naj bi bila največja sovražnica ZDA v Afganistanu. Washington je Severni Vaziristan označil za svetovni sedež Al Kaide in za "najnevarnejšo pokrajino na svetu".

Zavetišče v Pakistanu, na območju brez vlade na meji z Afganistanom, je poiskalo veliko število Arabcev, Čečenov in ljudi iz osrednje Azije, ki so tja pribežali po napadu ZDA na Afganistan leta 2001.

Talibani prevzeli odgovornost
Pakistanski talibani so medtem prevzeli odgovornost za petkov napad na jugu Pakistana na najmanj 27 cistern in tovornjakov zveze Nato, ki so bili namenjeni oskrbi Natovih sil v Afganistanu.