Helikopterji zveze Nato naj bi ta teden trikrat kršili pakistansko suverenost. Foto: EPA
Helikopterji zveze Nato naj bi ta teden trikrat kršili pakistansko suverenost. Foto: EPA
Pakistan
Mejo med Pakistanom in Afganistanom vsak dan prečka približno 250 vozil zveze Nato. Foto: EPA

Natovi helikopterji so napadli točko Mandato Kando na območju Kuram, ki velja za središče talibanov in pripadnikov Al Kaide, ki tam prečkajo mejo z Afganistanom in napadajo sile zveze Nato. Ubiti vojaki so bili pripadniki pakistanskih paravojaških enot za varovanje meje.

Nato incident še preiskuje
Tiskovni predstavnik za obveščevalne in posebne operacije zveze Nato v glavnem štabu v Kabulu John Dorrian, je pojasnil, da so koalicijske sile opazile upornike, ki so obstreljevali oporišče v okrožju Dand Va Patan v pokrajini Paktia v vzhodnem Afganistanu. "Enota koalicijskih zračnih sil je prosila za podporo in se spopadla z uporniki. Enota zračnih sil je sporočila, da ni kršila pakistanskega zračnega prostora in je prepričana, da so bili uporniki na afganistanski strani meje," je povedal. Nato je sporočil, da incident še preiskuje.

Dorrian je povedal še, da Nato preučuje poročila o dogodku, da bi ugotovili, ali je bila operacija v Paktii povezana s pakistanskimi navedbami o napadu Natovih helikopterjev na pakistanske vojake.

Skrhani odnosi med zaveznicama ZDA in Pakistanom?
To je že tretji primer v tednu dni, da so Natovi helikopterji domnevno kršili pakistansko suverenost, in prvi napad na vojaški položaj. V prejšnjih napadih je bilo ubitih več deset upornikov. Zadnji incident bi lahko okrepil napetosti med ZDA in Pakistanom, ki je sicer ameriški zaveznik v boju proti islamistom na mejnem območju med Pakistanom in Afganistanom.

Uradni Pakistan je že ob prejšnjih napadih ostro obsodil kršitev njegove suverenosti in zagrozil s povračilnimi ukrepi, če se bodo napadi nadaljevali, danes pa je začasno blokiral Natova vozila za oskrbo sil v Afganistanu. Po poročanju tujih agencij naj bi bilo na mejni nadzorni točki med Pakistanom in Afganistanom ustavljenih več kot sto vozil zavezništva.

Iz Pakistana v Afganistan 250 vozil Nata
ZDA in zveza Nato za oskrbovanje enot, nameščenih v Afganistanu, uporabljajo cestne povezave v Pakistanu. Po podatkih pakistanskih oblasti mejo z Afganistanom vsak dan prečka okoli 250 vozil zveze Nato.