Ameriško letalo F-18 super hornet, ki je sestrelilo sirsko vojaško letalo. Foto: Reuters
Ameriško letalo F-18 super hornet, ki je sestrelilo sirsko vojaško letalo. Foto: Reuters
Raka
Mesto Raka velja za središče borcev Islamske države v Siriji. Foto: Reuters

Kot je sporočila sirska vojska, je letalo SU-22 "izvajalo operacijo proti Islamski državi", ko ga je sestrelilo ameriško letalo F/A-18E super hornet. Sirija je obsodila "sramoten napad" in posvarila, da bo dogodek imel "nevarne povpračilne ukrepe", poroča BBC. Pilot sirskega letala je pogrešan.

Sirska vojska je dodala, da se je napad zgodil ravno v času, ko s svojimi zavezniki napredujejo v boju proti teroristom Islamske države. Ob tem so zatrdili, da takšni napadi ne bodo omajali zavzetosti sirske vojske za vzpostavitev stabilnosti in varnosti v državi.

Pentagon: Sirski režim napadel SDF
Iz ameriškega obrambnega ministrstva so sporočili, da so letalo sestrelili, ker je odvrglo bombe v bližini položajev sirskih borcev, ki jih podpirajo ZDA. Kot so pojasnili, so sile na strani sirskega režima napadle položaje Demokratičnih sil Sirije (SDF) pri mestu Tabka na severu države. Pri tem so ranile enega od upornikov, druge pa pregnale.

Koalicijska letala so zaustavila napredovanje prorežimskih sil in Američani so poklicali Ruse, naj posredujejo pri ustavitvi bojev. Nekaj ur kasneje je priletelo sirsko vojaško letalo SU-22 in bombardiralo položaje upornikov, nakar ga je prestregel ameriški lovec F-18 in ga sestrelil. Pentagon je ob tem sporočil, da je misija koalicije poraz IS-ja v Siriji in Iraku, ne iščejo pa spopadov s sirskim režimom, Rusi ali prorežimskimi silami.

Vodstvo koalicije je sporočilo, da so ukrepali za kolektivno samoobrambo partnerjev in si ne želijo spopada z Rusijo ali sirsko vlado predsednika Bašarja al Asada. Predstavnik ameriškega obrambnega ministrstva Jeff Davies je izjavil, da do zdaj še niso sestrelili sirskega letala, vendar pa so vedno trdili, da bodo branili sile, ki jih novačijo, urijo in jim svetujejo v boju proti IS-ju.

Rusija: To je dejanje agresije
Na dogodek se je odzvala tudi Rusija, glavna zaveznica sirskega predsednika Al Asada. "Na ta napad je treba gledati kot na nadaljevanje ameriškega neupoštevanja norm mednarodnega prava," je dejal namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Rjabkov. "Kaj je to, če ni dejanje agresije?" je dejal v prvem ruskem odzivu na sestrelitev. "Če želite, gre lahko za pomoč teroristom, proti katerim se ZDA borijo, pri čemer trdijo, da izvajajo protiteroristično politiko," je poudaril.

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da bodo odslej kot zračnim tarčam sledili vsem "letečim predmetom, tudi letalom in brezpilotnim letalnikom mednarodne koalicije", ki jih bodo odkrili zahodno od reke Evfrat, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ministrstvo je še obtožilo koalicijske sile pod vodstvom ZDA, da niso uporabljale komunikacijskega kanala, ki je namenjen preprečevanju nesreč v sirskem zračnem prostoru. Dodali so, da bodo zato danes prenehali sodelovati z ameriško stranjo preko tega komunikacijskega kanala, hkrati pa so ameriško poveljstvo pozvali k podrobni preiskavi sestrelitve.

Zunanji minister Sergej Lavrov pa je ZDA pozval, naj spoštujejo ozemeljsko suverenost Sirije in se vzdržijo enostranskih akcij v državi.

Iran bombardiral cilje IS-ja v Siriji
V ločenem napadu je Iran sporočil, da je izvedel povračilni ukrep za dva teroristična napada Islamske države v Teheranu 7. junija. Teroristi so napadli parlament in mavzolej ajatole Homeinija, pri čemer je umrlo najmanj 16 ljudi. Iran je napovedal maščevanje in v soboto je na cilje IS-ja na vzhodu Sirije izstrelil rakete. V napadu je bilo po trditvah iranske revolucionarne garde ubitih "veliko skrajnežev" ter uničene veliko opreme in orožja. Iran je sicer ob Rusiji glavni Al Asadov zaveznik.