ZDA bodo okrepile svojo vojaško prisotnost v Siriji. Fotografija je simbolična. Foto: EPA
ZDA bodo okrepile svojo vojaško prisotnost v Siriji. Fotografija je simbolična. Foto: EPA
Sirske demokratične sile
Ameriški vojaki bodo omogočili podporo Sirskim demokratičnim silam in Sirski arabski koaliciji. Foto: Reuters
SDF
Kurdska milica YPG je glavna sila znotraj SDF-ja. Foto: EPA

Tiskovni predstavnik koalicije pod vodstvom ZDA, polkovnik John Dorrian, je pojasnil, da bodo dodatni vojaki skupaj s partnerji v Siriji, Sirskimi demokratičnimi silami (vključno s kurdsko milico YPG) in Sirsko arabsko koalicijo, skušali pospešiti izgon sunitskih skrajnežev iz Rake.

Dorrian je zagotovil, da ameriški vojaki ne bodo na prvi bojni črti. "Govorimo o okoli 400 dodatnih vojakih, ki bodo tam ostali začasno," je v telefonskem pogovoru za Reuters potrdil Dorrian in dodal, da je bilo pred tem v Siriji že okoli 500 vojakov.

CNN je že pred tem poročal, da se kurdski uporniki pripravljajo na napad na de facto prestolnico samooklicane Islamske države Raka, marinci pa bodo njihovo ofenzivo podprli s topništvom. IS naj bi imel v Raki 4.000 pripadnikov, ki se pripravljajo na obrambo s kopanjem rovov, predorov, miniranjem ulic, cest in zgradb, vse več pa se jih pripravlja na beg iz mesta.

"Odločitve, kdo bo izvedel ofenzivo in kdaj bo to, še ni"
Tiskovni predstavnik turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana Ibrahim Kalin je ob tem poudaril, da se za zdaj še niso dogovorili, kdo bo izvedel operacijo, s katero bodo iz Rake pregnali IS. "Naš načrt je jasen, a pogajanja še potekajo," je dejal Kalin in tako namignil na pogajanja med ZDA, Rusijo in Turčijo.

Turčija napoveduje napade na Kurde s podporo ZDA
Turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu je dejal, da ZDA delujejo zmedeno v svojih načrtih za napad na Rako. Turški predstavniki so namreč izrazili skrb, da bodo ZDA v načrte vključile podporo borcev YPG-ja namesto sil, ki jih podpira Turčija.

Kot poroča Reuters, ki se sklicuje na televizijo NTV, je Cavusoglu v četrtek dejal, da bo Turčija napadala kurdsko milico YPG s podporo ZDA v Manbidžu, če bodo turške sile vdrle v sirsko mesto in tam naletele na njih.

Iz Ankare sporočajo, da bi se morale sile YPG-ja umakniti iz Manbidža na vzhodno stran reke Evfrat. Ta reka naj bi namreč predstavljala mejo t. i. varnega območja, ki ga želi Turčija vzpostaviti. Turčija milico YPG povezuje z Delavsko stranko Kurdistana (PKK), ki jo Turčija označuje za teroristično organizacijo.

"PYD (Stranka demokratične unije, katere oboroženo krilo so Ljudske zaščitne enote oz. YPG) je za našo varnost tako nevarna kot Daeš," je dejal Cavusoglu, pri čemer se ime Daeš nanaša na IS. Borce kurdske milice je primerjal z borci IS-ja. YPG je sicer glavna sila v Sirskih demokratičnih silah, ki trenutno nadzirajo Manbidž, ni pa jasno, kolikšna je tamkajšnja prisotnost specifično YPG-ja.

Turčija, članica Nata, je svoje sile v Sirijo napotila avgusta lani, tam pa se borijo tako z IS-jem kot s kurdskimi silami, ki se prav tako spopadajo z džihadisti.