Borci SDF-ja se na severu in vzhodu Rake bojujejo z IS-jem. Pri tem imajo podporo vojaške koalicije pod vodstvom ZDA. Foto: Reuters
Borci SDF-ja se na severu in vzhodu Rake bojujejo z IS-jem. Pri tem imajo podporo vojaške koalicije pod vodstvom ZDA. Foto: Reuters
SDF
SDF v glavnem sestavljajo kurdske sile. ZDA so začele oboroževati Ljudske zaščitne enote (YPG), kurdsko milico, ki je del SDF-ja. Turčija, ki nasprotuje sirskim Kurdom in želi preprečiti njihovo avtonomijo na severu Sirije, je ZDA zaradi tega kritizirala. Ankara namreč YPG predstavlja kot podaljšano roko Delavske stranke Kurdistana (PKK), ki jo Turčija označuje za teroristično skupino. PKK se že desetletja bojuje za večjo avtonomijo Kurdov v Turčiji. Foto: Reuters

"Naše sile so vstopile v mesto Raka iz vzhodnega predela al Mešleb," je sporočila Rodžda Felat, poveljnica SDF-ja, koalicije arabskih in kurdskih sil. Po njenih besedah siloviti spopadi potekajo tudi v soseskah na severnem obrobju mesta.

Vojaška koalicija pod vodstvom ZDA, ki SDF podpira, pravi, da ima ta skupina skupno 50.000 borcev, od tega jih 60 odstotkov predstavljajo Arabci, 40 pa Kurdi. BBC poroča, da ni jasno, koliko sil je SDF razporedil okoli Rake. V Raki pa naj bi bilo med 3.000 in 4.000 borcev IS-ja, sporoča koalicija.

Sirski observatorij za človekove pravice, organizacija s sedežem v Veliki Britaniji, ki prek mreže aktivistov na terenu spremlja razmere v Siriji, je sporočil, da je SDF zavzel vrsto zgradb v Raki, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Sile SDF-ja so napredovale po silovitih letalskih napadih koalicije pod ameriškim vodstvom, sporoča Observatorij.

SDF s podporo ZDA
Omenjena koalicija sedem mesecev trajajočo ofenzivo SDF-ja na območju Rake podpira z vojaškimi svetovalci in orožjem, pa tudi z letalskimi napadi. SDF sporoča, da ni povezan s sirskim predsednikom Bašarjem Al Asadom niti z uporniškimi silami, ki se bojujejo za njegovo odstranitev s položaja. Od oktobra 2015 so pregnali IS z okoli 6.000 kvadratnih kilometrov na severu Sirije.

V preteklih mesecih so Sirske demokratične sile zavzele cestne dostope z vzhoda, severa in zahoda, danes pa so razglasile novo fazo ofenzive na Rako. "Danes razglašamo začetek velike bitke za osvoboditev Rake, t. i. prestolnice terorizma in teroristov," je sporočil njihov tiskovni predstavnik Talal Selo. Civiliste v mestu je pozval, naj se izogibajo položajem IS-ja in frontnih linij.

IS je Rako zavzel v začetku leta 2014, nekaj mesecev, potem ko je mesto kot prvo glavno mesto kakšne pokrajine padlo v roke upornikov. Džihadistična skupina je nato tam vzpostavila svoj sedež v Siriji.

Po podatkih ZN-a je bilo od aprila zaradi spopadov okoli Rake razseljenih 100.000 ljudi.
V mestu naj bi cene hrane močno narasle. Voda naj bi bila v povprečju dostopna le štiri na dan, primanjkuje pa tudi zdravstvenih storitev, zalog zdravil in zdravstvenega osebja.