Britanska vlada je začasno prepovedala prilete letal iz egiptovskega letovišča Šarm el Šejk. Foto: Reuters
Britanska vlada je začasno prepovedala prilete letal iz egiptovskega letovišča Šarm el Šejk. Foto: Reuters
airbus 321
Preiskovalci analizirajo tudi pesek, če bi v njem našli sledi eksploziva. Foto: Reuters

Tako je poročal ameriški CNN. To sicer niso uradne ugotovitve, a obstaja močan sum, da je bila v prtljago ali kam drugam podtaknjena eksplozivna naprava, je za CNN povedal neimenovani predstavnik ene izmed ameriških obveščevalnih služb.

Še predtem so britanske oblasti sporočile, da bi ponesrečeno rusko letalo nad Sinajskim polotokom "lahko sestrelila eksplozivna naprava". London je začasno prepovedal vse prilete iz Šarm el Šejka.

"Naj poudarimo, da smo se za ta korak odločili iz varnostnih razlogov, saj smo dobili več podatkov o samem poletu," so sporočili z Downing Streeta, kjer živi britanski premier David Cameron. Iz Velike Britanije v Egipt so na poti letalski strokovnjaki, ki bodo ocenili varnostne razmere na egiptovskem letališču v Šarm el Šejku, saj imajo določene varnostne pomisleke.
"Ne vemo, zakaj je rusko letalo strmoglavilo, nas pa skrbi, da bi letalo lahko padlo zaradi eksplozivne naprave," je po poročanju BBC-ja sporočil minister za promet Patrick McLoughlin. Britansko vlado skrbi za varnost britanskih počitnikarjev v tem priljubljenem počitniškem kraju. Podoben ukrep so sprejele tudi ZDA, ki so letalskim družbam izdale opozorilo o nevarnosti nizkih preletov nad Sinajskim polotokom.

Preiskovalci še analizirajo črni skrinjici
Reuters medtem navaja izjavo neimenovanega vira, ki je blizu preiskovalcem, ki je dejal: "Menimo, da je šlo res za eksploziv, kakšen, ne vemo. Na kraju nesreče ugotavljamo, ali so v pesku sledi bombe." In še: "Preučujemo dve možnosti vzroka nesreče: prva je tehnične narave, druga pa, da je nekdo na letalu pustil predmet, ki bi lahko povzročil nesrečo. Vendarle pa letalo ni moglo kar razpasti v zraku samo od sebe. Malo verjetnosti je, da je bila to raketa, saj ni nikjer sledov, ki bi kazali na to."

Preiskovalci pridobili podatke s črnih skrinjic
Uradni vzrok nesreče letala airbus 321, ki je strmoglavilo v soboto, v nesreči pa je umrlo vseh 224 ljudi, še ni znan. Egiptovske oblasti so danes sporočile, da so pridobile informacije iz obeh črnih skrinjic ponesrečenega letala - tako z zapisovalnika podatkov o poletu kot z zapisovalnika glasov v pilotski kabini. Kot je povedal pristojni minister Mohamed Hosam Kamal, bodo te podatke zdaj podrobno preučili, več podrobnosti pa ni razkril, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Direktor ruske letalske družbe Kogaljmavia Aleksander Snagovski je v ponedeljek izjavil, da je letalo verjetno strmoglavilo zaradi zunanjega dejavnika. "Ni mogoče, da bi letalo razpadlo v zraku zaradi tehnične napake ali napake pilota."

IS vztraja, da je nad Sinajem sestrelil rusko potniško letalo
Skrajna skupina Islamska država (IS) je danes znova prevzela odgovornost za napad na letalo. V tonskem posnetku, ki so ga objavili na družbenih omrežjih, je IS danes še napovedal, da bodo sami odločili, kdaj bodo objavili podrobnosti napada.

"Nismo obvezani, da pojasnjujemo, kako je bilo sestreljeno. Analizirajte črni skrinjici in nam sporočite izsledke svoje preiskave. Dokažite, da ga nismo sestrelili in kako je strmoglavilo. Mi bomo sami izbrali trenutek, kdaj bomo to, kako je bilo strmoglavljeno, objavili," je sporočil IS dan po tem, ko so bili objavljeni videoposnetki borcev IS-ja v Iraku, kako proslavljajo nesrečo.

IS je že objavil, da so letalo sestrelili ob prvi obletnici, ko mu je njegova egiptovska veja na Sinajskem polotoku - Sinajska pokrajina, izrekla zvestobo.