Frank Gorenc se je iz Ljubljane v ZDA preselil leta 1962. Foto: ww.af.mil
Frank Gorenc se je iz Ljubljane v ZDA preselil leta 1962. Foto: ww.af.mil

Obama je senatu predlagal, naj Gorenca imenuje za novega poveljnika ameriških zračnih sil v Evropi in Afriki, ki je hkrati tudi poveljnik zračnih sil Severnoatlantskega zavezništva.

Če ga bo senat potrdil, bo trem generalskim zvezdicam dodal še eno in tako tudi napredoval na položaj generala.

Gorenc bo na sedežu poveljstva Natovih zračnih sil v vojaškem oporišču Ramstein v Nemčiji zamenjal generala Phillipa Breedlova, ki je maja prevzel mesto vrhovnega poveljnika zveze Nato.

Frank Gorenc se je rodil leta 1957 v Ljubljani. Ko je bil star štiri leta, se je s starši in štiri leta starejšim bratom, zdaj prav tako generalom ameriških zračnih sil Stanleyjem Gorencem, preselil v ZDA, v Milwaukee v zvezni državi Wisconsin.

Stanley Gorenc, ki si je v karieri prav tako kot brat prislužil številna odlikovanja, se je upokojil s činom generalmajorja.

Frank Gorenc se je za vojaško kariero navdušil med obiskom brata na Ameriški letalski akademiji v Colorado Springsu, kjer je leta 1979 tudi sam diplomiral.

Časopis Milwaukee Journal Sentinel poroča, da je brata na akademijo spravil nekdanji kongresnik iz Wisconsina Clement Zablocki, ki ju je sponzoriral.

Po šolanju je postal inženir in vojaški pilot, v svoji karieri pa je doslej opravil okrog 4.500 ur letenja, večinoma z lovskimi letali F-15.

Hitro je napredoval po lestvici zračnih sil. Čin brigadirja je dobil oktobra leta 2005, ko je poveljeval enoti v Iraku, februarja 2008 je napredoval v generalmajorja, avgusta leta 2009 pa je že dobil čin generalpodpolkovnika. Trenutno zavzema položaj tretjega človeka v štabu ameriških letalskih sil v Washingtonu.