Afera Jerryja Sanduskyja je bila v zadnjem letu ena najbolj vročih tem v ZDA, kjer so o primeru razpravljali tako v političnih, gospodarskih kot športnih oddajah. Foto: Reuters
Afera Jerryja Sanduskyja je bila v zadnjem letu ena najbolj vročih tem v ZDA, kjer so o primeru razpravljali tako v političnih, gospodarskih kot športnih oddajah. Foto: Reuters

spolne zlorabe desetih fantov.

Zdaj 68-letni Sandusky je več let zlorabljal dečke, ki jim je "pomagal" s svojo dobrodelno ustanovo. Škandal "Sandusky" je pretresel ZDA in močno omajal ugled ene najslovitejših univerz v državi, kjer je študentski ameriški nogomet eden najbolj priljubljenih športov.

Sodišče v mestu Bellefonte je odločilo, da je Sandusky kriv v 45 od 48 točk obtožnice, in ga obsodilo zaradi zlorabe desetih dečkov v 15 letih. Kazen mu bodo predvidoma izrekli čez približno tri mesece, grozi pa mu dosmrtna ječa.

Obsodba katoliškega monsinjorja
Nekaj ur pred obsodbo Sanduskyja se je v ZDA končal še en odmeven pedofilski primer proti Katoliški cerkvi. Monsinjor William Lynn je bil obsojen zaradi ogrožanja zlorabljenih otrok, s čimer je postal najvišji katoliški duhovnik, ki je bil obsojen zaradi prikrivanja pedofilskih afer. Te so v zadnjem desetletju načele ugled Katoliške cerkve v ZDA in po svetu.
Lynn je v nadškofiji Philadelphia v letih 1994-2004 nadzoroval več kot 800 duhovnikov, med svojim delovanjem pa je prikrival pedofilske primere. Pedofilske duhovnike je redno premeščal iz župnij v župnije, ob tem pa poskrbel, da je njihovo zločinsko vedenje ostalo prikrito vernikom kot tudi oblastem.

"Plenilski pedofil" zavrnil pričanje
Sam Sandusky ni pričal, je pa v preteklosti med preiskavo večkrat zanikal obtožbe. Njegova obramba je trdila, da so si tožniki zaradi obetov finančne koristi izmislili zgodbice o zlorabah. A porotniki so pričanjem žrtev verjeli in tako pritrdili glavnemu tožilcu, ki je Sanduskyja označil za "plenilskega pedofila".

Osem žrtev prepričalo poroto
Pred sodiščem je od 11. junija, ko se je sojenje začelo, pričalo osem mladih moških, ki so spregovorili o vrsti zlorab, ki so jih utrpeli, od poljubljanja do oralnega seksa in analnega posilstva. Tik pred odločitvijo sodnikov je sicer prek svojih odvetnikov najmlajši izmed šestih posvojencev Sanduskyja, Matt, sporočil, da je bil tudi sam žrtev svojega krušnega očeta in da bi bil pripravljen pričati v prid tožilstva.

Sandusky je fante zlorabljal od leta 1994 do 2008, žrtve pa je dobival prek svoje dobrodelne ustanove "Second Mile", ki je pretekli mesec zaradi škandala bankrotirala.

Škandal načel Penn State in odnesel legendo
Primer je izbruhnil pred štirimi leti, ko je eden izmed domnevno zlorabljenih fantov to prijavil policiji, ki je nato začela preiskavo. Fant je trdil, da ga je Sandusky spolno zlorabljal doma, sicer pa je fante pridobival med drugim z darili, kot so vstopnice za nogometne tekme, računalniki in denar.

Škandal je močno pretresel univerzo Penn State, ki je ena izmed najboljših ameriških šol, ko gre za ameriški nogomet, in tudi širšo javnost ZDA. Odnesel je tudi glavnega trenerja Joeja Paterna, ki velja za legendo študentskega ameriškega nogometa in je kar 45 let vodil moštvo univerze Penn State, saj naj bi vedel za obtožbe zoper svojega pomočnika, a ni želel ukrepati.