Uslužbenci Blackwaterja imajo imuniteto pred iraškimi sodišči. Foto: Reuters
Uslužbenci Blackwaterja imajo imuniteto pred iraškimi sodišči. Foto: Reuters
Imuniteta za delavce Blackwaterja

Delna imuniteta pomeni, da uslužbenci zasebnega varnostnega podjetja ne bi mogli biti preganjani za nobeno stvar, ki bi jo zaupali v pogovoru z oblastmi, dokler bodo govorili izključno resnico.

Kupčija bi lahko pomenila resno oviro pri pregonu varnostnikov in še zapletla ameriško-iraške odnose.

Iraška stran odgovarja
Medtem je iraška vlada podprla osnutek zakona, ki varnostnim podjetjem razveljavlja imuniteto. Zanje bodo, ko bo zakon potrjen, veljali iraški zakoni.

Iraški bes zaradi ubojev
Blackwater, ki ima sedež v zvezni državi Severna Karolina, ima v Iraku trenutno okoli tisoč uslužbencev, ki varujejo ameriške diplomate in drugo osebje. 16. septembra so se zapletli v incident, ko so v središču Bagdada ustrelili 17 civilistov.

Iraška vlada je bila besna, zahtevala je umik Blackwaterja iz države in takojšnje sojenje, Američani pa so trdili, da je šlo za samoobrambo. Iraški premier Nuri al Maliki je incident ocenil kot "kriminalno dejanje", preiskava iraškega notranjega ministrstva pa se je končala z ugotovitvijo, da so ameriški varnostniki "stoodstotno krivi".

V začetku meseca je preiskavo o dogodku prevzel FBI. Zaposlenim v Blackwaterju je trenutno omogočena imuniteta pred iraškimi sodišči. Zasebna podjetja, ki v Iraku delujejo pod okriljem ameriškega obrambnega ministrstva, so podvržena ameriški zakonodaji, zasebna podjetja, ki delajo za zunanje ministrstvo, kot je tudi Blackwater, pa ne.

Imuniteta za delavce Blackwaterja