Severna Koreja je namignila, da se želi vrniti za pogajalsko mizo, a Zahod ostaja sumničav. Foto: EPA
Severna Koreja je namignila, da se želi vrniti za pogajalsko mizo, a Zahod ostaja sumničav. Foto: EPA

Siegfried Hecker pravi, da so mu pokazali na stotine centrifug za bogatitev urana, ki se ga lahko uporabi za izdelavo jedrskega orožja. Znanstvenik z univerze Stanford je bil močno presenečen nad tem, kako sofisticiran je nov obrat, je povedal za New York Times.

Medtem ko je Hecker videl "na stotine" centrifug v "ultramoderni nadzorni sobi", ni imel časa, da bi preveril, ali je objekt namenjen pridobivanju nizko obogatenega urana, potrebnega za elektrarno, ali za visoko obogaten uran, uporabljen pri izdelavi jedrskega orožja. O tem, kar je videl, je že obvestil ameriške oblasti. Washington je sporočil, da je Pjongjang nov objekt zgradil zelo hitro in v tajnosti. Aprila lani, ko so iz države izgnali zadnje mednarodne inšpektorje, še ni obstajal, po besedah Pjongjanga pa naj bi bilo v njem nameščenih 2.000 centrifug.

Hecker je nekdanji vodja jedrskega laboratorija Los Alamos in je bil član neuradne ameriške delegacije, ki so ji januarja 2004 pokazali skrivni jedrski kompleks v Jangbjonu v Severni Koreji.

Bo razkritje preprečilo pogajanja?
Razkritje prihaja v času, ko je ameriški predstavnik Stephen Bosworth, odgovoren za Severno Korejo, odpotoval v Azijo, da bi poskušal oživiti šeststranska pogajanja o severnokorejskem jedrskem programu, ki so zastala marca, ko so narasle napetosti zaradi obtožb, da je Severna Koreja potopila južnokorejsko ladjo, na kateri je umrlo 46 mornarjev.

Hitrost, s katero Pjongjang razvija svoj jedrski program, bo še podžigala sume, da kljub sankcijam Združenih narodov prejema pomoč iz tujine. Severna Koreja, ki je v letih 2006 in 2009 izvedla jedrske poskuse, naj bi imela dovolj materiala za izdelavo od šest do 12 jedrskih bomb.