Na ameriškem veleposlaništvu v Ljubljani so ostro kritizirali objavo depeš na spletni strani WikiLeaks. Foto: BoBo
Na ameriškem veleposlaništvu v Ljubljani so ostro kritizirali objavo depeš na spletni strani WikiLeaks. Foto: BoBo

Po mnenju ameriškega veleposlaništva to "smetišče" domnevnih depeš znova kaže na to, da je WikiLeaks "neodgovorna in netransparentna organizacija", in tovrstno stališče je vse bolj razširjeno po vsem svetu.

Zadnji sveženj diplomatskih depeš v nasprotju s prejšnjimi objavami "ne prizanaša nikomur", je sporočilo veleposlaništvo in dodalo, da so v predhodnih primerih poskušali nekateri mediji pregledati depeše "z nekaj občutka odgovornosti", medtem ko so bile v tokratnem primeru depeše, vključno z imeni, objavljene brez redakcijskih posegov in so s tem "ogrozile življenja nedolžnih ljudi".

"Diplomati se morajo tako kot vsi drugi ljudje s sogovorniki pogovarjati iskreno, ti pa v zameno upravičeno pričakujejo, da bodo tovrstni pogovori ostali zasebni," so poudarili na veleposlaništvu ter pojasnili, da je iskren dialog del mednarodnih odnosov in brez njega ne bi bilo mogoče ohranjati "miru, varnosti in mednarodne stabilnosti".

Tudi slovenski veleposlaniki ocenjujejo ameriške voditelje
S tem bi se po njihovem prepričanju verjetno strinjali tudi drugi diplomati, vključno s slovenskimi veleposlaniki v ZDA, saj so tudi oni "odvisni od tega, da lahko s svojimi kolegi v Washingtonu izmenjujejo iskrena mnenja in domov pošiljajo svoje ocene ameriških voditeljev, politik in dejanj".

Na veleposlaništvu so tudi spomnili na besede veleposlanika Josepha Mussomelija lanski december, da je nemogoče oblikovati dokončno mnenje na podlagi "izoliranih in iz konteksta vzetih informacij". Čeprav so podatki v depešah točni, razkrivajo le to, da veleposlaništva posredujejo informacije v Washington.

"Poslušamo in poročamo," pojasnjujejo na veleposlaništvu, napeljevanje na to, da imajo "nepotrjene govorice in neimenovani viri mesto v civiliziranem sodnem postopku", pa je po njihovem prepričanju "nepremišljeno in absurdno". "Smo veleposlaništvo, in ne sodišče," so še poudarili.

Doslej na veleposlaništvu še niso naleteli na poročila, ki bi kazala na to, da je bilo njihovo poročanje v preteklosti "pristransko ali slabo namerno". "Nasprotno, tovrstna poročila, če so bila točna, kažejo na to, da je naše veleposlaništvo natančno odražalo tako lokalno razpoloženje kot informacije, ki so bile na voljo v času nastanka teh depeš," so še sporočili z veleposlaništva.