Zagovorniki pravic istospolnih parov so dosegli pomembno zmago. Foto: EPA
Zagovorniki pravic istospolnih parov so dosegli pomembno zmago. Foto: EPA

Vrhovno sodišče je s petimi glasovi za in štirimi proti odločilo, da zvezni zakon o obrambi poroke, ki definicijo poroke omejuje na heteroseksualne pare, odreka istospolnim parom enakopravno zaščito.

S tem so poročeni istospolni pari upravičeni do ugodnosti, na primer pravice do dedovanja, pokojnin, zdravstvenega varstva, ki so že na voljo heteroseksualnim zakonskim parom.

Odločilen glas pri tesni odločitvi je prispeval konservativni sodnik Anthony Kennedy.

Odločitev pomeni pomembno zmago za gibanje za pravice gejevskih in lezbičnih parov, čeprav vrhovno sodišče ni podprlo pravice istospolnih parov do poroke in veljavnost istospolnih porok uzakonilo na celoten ozemlju ZDA, kar še naprej ostaja v pristojnosti posameznih zveznih držav.

Obama pozdravil odločitev
Odločitev sodišča je takoj pozdravil predsednik Barack Obama, ki je pravosodnemu ministru Ericu Holderju že naročil, da pregleda vse ustrezne zvezne zakone, da se zagotovi uveljavitev odločitev vrhovnega sodišča.

Obama je poudaril, da odločitev zadeva samo civilne poroke in ne posega v versko svobodo. Kako verske institucije definirajo in sklepajo poroke, je še vedno v rokah teh institucij, je še dodal.

Po poročanju BBC-ja večina Američanov podpira istospolne poroke, ki so do zdaj dovoljene v 12 ameriških zveznih državah in Okrožju Kolumbija, medtem ko jih 30 zveznih držav prepoveduje.

Prav tako s petimi proti štirim glasovom je vrhovno sodišče sprejelo odločitev glede referendumske prepovedi homoseksualnih porok v Kaliforniji. V bistvu ni spreminjalo odločitve zveznega prizivnega sodišča, ki je prepoved porok razveljavilo.

Zmaga za istospolne pare v ZDA
Zmaga za istospolne pare v ZDA