Breivik svojega dejanja ni nikdar obžaloval. Foto: Reuters
Breivik svojega dejanja ni nikdar obžaloval. Foto: Reuters
Breivik je na Utoyi preoblečen v policista postrelil 69 ljudi, v veliki večini mladih. Foto: Reuters

39-letni desničarski skrajnež bo študiral dopisno, iz svoje celice, poroča Independent. Kot je povedal rektor univerze Ole Petter Ottersen, so na Norveškem vsi zaporniki, ki izpolnjujejo pogoje za sprejem, upravičeni do visoke izobrazbe. Breivik se je na univerzo sicer poskušal vpisati že pred dvema letoma, a so ga takrat zaradi neizpolnjenih pogojev zavrnili, medtem ko naj bi imel zdaj dovolj visoke ocene, so sporočili z univerze.

Breivik trenutno služi 21-letno zaporno kazen, potem ko je leta 2011 z avtomobilom bombo sprožil eksplozijo v središču Osla, pri čemer je bilo ubitih osem ljudi, nato pa se je odpravil še na poletni tabor podmladka levičarske Laburistične stranke (AUF) na otok Utoyo, kjer je postrelil 69 udeležencev.

Nekaj ur pred napadom je Breivik razposlal 1.500 strani dolg protimuslimanski manifest, trdil pa je tudi, da pripada tajni, neobstoječi mreži vitezov templjarjev.

Študij iz celice
Odločitev univerze je v državi, ki velja za liberalno, že sprožila debato, ali bi se množični morilci smeli vpisati na univerzo. Norveški pravosodni sistem se sicer osredotoča na rehabilitacijo zapornikov, zato jim dovoljuje pridobivanje visoke izobrazbe.

Breivik bo s študijem pričel avgusta, a v nasprotju z ostalimi študenti ne bo mogel hoditi na predavanja, dostopati do digitalnih virov ali imeti stik s komer koli na univerzi, je povedal Ottersen. "Komunikacija med univerzo in Breivikom bo potekala prek kontaktne osebe v zaporu," je pojasnil in dodal, da bo kot vsak zapornik programu sledil prek neodvisnega študija iz svoje zaporniške celice.

Breivik je sicer pred napadi obiskoval dve srednji šoli, a ni maturiral, vpisal pa se je tudi na spletni tečaj poslovnega upravljanja. Za pridobitev ustrezne izobrazbe si je prizadeval, vse odkar je prišel v zapor leta 2012.