Pogled v zaporniško celico Andersa Breivika. Foto: EPA
Pogled v zaporniško celico Andersa Breivika. Foto: EPA
Breivik je na sodišču pozdravljal z nacističnim pozdravom. Foto: EPA
Breivik ima v Ili tudi svojo telovadnico. Foto: EPA

Mož, ki je obsodbo na 21 let zapora zaradi poboja 77 ljudi sprejel z besedami "Opravičujem se vsem desničarjem, žal mi je, ker jih nisem ubil več," ima namreč, kot vsi zaporniki na Norveškem, pravico do pisne komunikacije z ljudmi zunaj zapora.

Odkar je pred dobrim letom dni prispel v nekdanje nacistično taborišče, danes pa strogo varovani zapor Ila, je Breivik prejel že več kot 600 pisem.
Predstavnik zapora je za Times potrdil, da si 77-kratni morilec redno dopisuje s številnimi skrajnimi desničarji na Norveškem in v tujini. Del njegovih dopisovalcev in somišljenikov vse, kar Breivik napiše, takoj objavi na spletnih straneh in forumih, na katerih se zbirajo skrajni desničarji z vsega sveta.

Panevropska mreža kaznjencev
"Moj cilj je ustvariti panevropsko mrežo zapornikov, domoljubnih mučenikov in drugih političnih kaznjencev," je opisal idejo Konservativnega revolucionarnega gibanja prek enega izmed svojih somišljenikov iz Rusije.

V svoji prostorni zaporniški celici, v kateri ima zaradi varnosti tudi lastno telovadnico, ima Breivik pisarniški kotiček z računalnikom in tiskalnikom, vsa pisma, ki jih pošilja, pa morajo biti napisana na roko. Pazniki pisma sicer preberejo, a jih ne smejo zadržati, razen če ne bi Breivik v njih neposredno pozval k zločinom in kriminalnim dejanjem. Kot piše Times, Breivik to omejitev spretno zaobide in nikjer ne zapiše ničesar, kar bi se lahko razlagalo kot nagovarjanje k terorizmu ali umoru.

Piše tri knjige
Poleg plodovitega pisanja pisem somišljenikom pa Breivik za zapahi piše tudi tri knjige. Prva je avtobiografija, v kateri želi podrobno opisati, kako je pripravljal in izvedel napad, "potreben za zaustavitev islamizacije Norveške in Evrope". V drugi knjigi opisuje svoja ideološka stališča, tretja pa mu bo služila za podajo svoje vizije prihodnosti Evrope. Za pisanje te knjige bi mu moral pomagati tudi študij političnih znanosti, do katerega ima po norveških pravilih pravico. Niti ena izmed omenjenih knjig pa ne bo smela zapustiti zapora, dokler je v njem Breivik.

Ne glede na to 33-letni Breivik, ki mu ni uspelo končati srednje šole in ki je pred napadom v Oslu in na otoku Utoya živel z mamo, je sodišče prosil, da v sodnih dokumentih spremeni podatek o njegovem poklicu. Ko se je prvič pojavil na sodišču, se je označil za brezposelnega, zdaj pa bi bil rad evidentiran kot pisatelj.

Glavni vir Wikipedia
A čeprav interneta ne more uporabljati, so mu na zaporniški računalnik namestili "offline" različico Wikipedije. To, kot tudi dopisovanje s somišljeniki, upravičujejo s potrebo po zmanjšanju izolacije. "Popolna izolacija bi bila mučenje. Človekove pravice veljajo tudi za njega," je razložila predstavnica Ile Ellen Bjerce. Kritiki menijo, da je Breivik s tako obravnavo dobil točno to, kar je hotel: platformo za širjenje svoje rasistične ideologije.

"Že sam njegov podpis pod spornimi političnimi stališči bi se lahko štel kot poziv k nasilju. Ali je vseeno bolj pomembno spoštovati njegovo pravico do svobode govora? Zdi se, da mu je Norveška omogočila, da se njegov glas sliši tudi iz celice," je zadevo komentirala norveška novinarka Asne Seierstad, avtorica knjige o Breiviku, ki bo izšla kmalu.