Foto:
Foto:
Izraelski zunanji minister Silvan Šalom (levo) se je srečal z generalnim sekretarjem ZN-a Kofijem Annanom.
V največjem nacističnem taborišču je umrlo milijon in pol ljudi.

V uvodnem nagovoru svetovnim voditeljem, ki je sledila minuti tišine v spomin na pobite, je Annan dejal, da tisti, ki spodbujajo k nasilju in množičnim pobojem, marsikdaj niso skrajneži, marveč kulturni in izobraženi ljudje.

Annan je opozoril, da se je genocid kljub povojnim željam, da se kaj podobnega ne bi več zgodilo, ponovil v Kambodži, Ruandi in na tleh nekdanje Jugoslavije ter da se ponovno pojavlja v Sudanu. Generalni sekretar je zato Varnostni svet ZN-a pozval, naj, potem ko bo v prihodnjih dneh prejel poročilo o razmerah v pokrajini Darfur, sprejme vse potrebne ukrepe za zaščito tamkajšnjega prebivalstva.

V opomin naslednjim generacijam
Generalna skupščina ZN-a se na zasedanju spominja 60. obletnice osvoboditve nacističnega koncentracijskega taborišča Auschwitz.

Zasedanja se poleg številnih predstavnikov držav udeležujejo tudi nekateri preživeli. Osrednje spominske slovesnosti bodo sicer potekale v četrtek na Poljskem, po svetu pa se bodo obletnice spomnili z dnevom spomina na holokavst.

Schröder: Hitler ni vsega kriv
Nemške stranke so ob obletnici pozvale k javni kampanji proti neonacističnim in drugim skrajnim desničarskim gibanjem. Tudi nemški kancler Gerhard Schröder je dejal, da se nacistična idelogija ne bi mogla razviti brez predpogojev. Brutalizacija idej in opustitev moralnih norm imata po Schröderjevem prepričanju dolgo preteklost. Prav tako po njegovem mnenju vsega hudega pri holokavstu ni mogoče zvaliti samo na "zdemoniziranega Hitlerja".

Samo v Auschwitzu je umrlo okoli 1,5 milijona ljudi, večinoma Judov. Največje nacistično taborišče je 27. januarja 1945 osvobodila ruska vojska. Skupno je v holokavstu umrlo okoli šest milijonov Judov.