Protestniki so sinoči obkolili glavno policijsko postajo v Prištini. Foto: Reuters
Protestniki so sinoči obkolili glavno policijsko postajo v Prištini. Foto: Reuters
Albin Kurti
Kurti je po izpustitvi dejal, da je njegov avtomobil prestreglo 15 policistov, ki niso imeli naloga za aretacijo. Foto: Reuters
Neredi v Prištini

Okoli 200 ljudi, med katerimi je bil tudi Ramuš Haradinaj, je na policiste metalo zažigalne bombe in kamenje ter vzklikalo Kurtijevo ime. Policija je odgovorila s solzivcem in protestnike ogradila.

Kurtija so policisti zaslišali, nato pa ga pozno zvečer tudi izpustili. "Ne bomo se predali. Ostanimo enotni," je dejal svojim pristašem.

Opozicija nasprotuje dogovoru z Beogradom
Opozicijski poslanec je v kosovskem parlamentu odvrgel solzivec. Parlamentarna zgradba se je napolnila z dimom, poslanci, med katerimi naj bi bilo tudi nekaj ranjenih, pa so zapustili sejo. Na isti seji so opozicijski poslanci med govori uporabljali tudi piščalke in metali jajca.

S tem je želel Kurti ovirati delo parlamenta, saj opozicija nasprotuje dogovoru o izboljšanju odnosov med Prištino in Beogradom, ki ga podpira tudi Evropska unija. Sporazum daje večjo moč večinsko srbskim predelom na Kosovu, opozicija pa je prepričana, da bo dokument le še poglobil etnično razdeljenost in povečal srbski vpliv na Kosovu.

Zveza srbskih občin le mrtva črka na papirju
Prav danes sicer v Bruselj potujeta srbski in kosovski premier Aleksandar Vučić in Isa Mustafa, ki se bosta na večerji sešla z visoko predstavnico unije Federico Mogherini, ki vodi dialog med Beogradom in Prištino. Mogherinijeva je premierja na neformalni sestanek poklicala v petek, ker želi, da se uskladita glede podrobnosti za končni začetek delovanja Zveze srbskih občin, poroča Marta Razboršek, dopisnica RTV Slovenija iz Beograda.

Lokalne volitve na Kosovu, na katerih so prvič sodelovali Srbi s severa Kosova, so bile že pred več kot dvema letoma, in čeprav je bil to pogoj za oblikovanje Zveze srbskih občin, ta še do danes ni ustanovljena. Zadeve so se zdele usklajene na zadnjem bruseljskem formalnem sestanku, vendar kosovska skupščina zaradi bojkota opozicije ni sprejela zakonov, ki bi to omogočili. Po drugi strani se na Evropsko unijo vse bolj jezi srbski premier Aleksandar Vučić, ki trdi, da je 36 od 49 točk 35. pogajalskega poglavja za Srbijo nesprejemljivih. Točke se namreč nanašajo na urejanje odnosov s Kosovom in so, kot trdi Vučić, za Srbijo bolj neugodne kot formalno priznanje Kosova.

Srbija nasprotuje članstvu Kosova v Unescu
Med Srbijo in Kosovom stoji še en problem - članstvo Kosova v Unescu. Srbija temu ostro nasprotuje, saj meni, da bi s tem srbska nacionalna in verska dediščina na Kosovu formalno postala albanska. Unesco je na dnevni red svoje seje prihodnjo sredo vseeno uvrstil tudi glasovanje o kosovskem članstvu v Uniji. Za podporo srbskim stališčem glede tega vprašanja je slovenskega predsednika Boruta Pahorja med nedavnim obiskom v Sloveniji zaprosil tudi srbski predsednik Tomislav Nikolić, dodaja Razborškova.

Neredi v Prištini