S prijatelji je zaradi varnosti komuniciral le prek pisem. Foto: EPA
S prijatelji je zaradi varnosti komuniciral le prek pisem. Foto: EPA
Corleone na Siciliji
Provenzano je bil prijet v okolici Corleoneja, kjer je živel skupaj z ženo in otrokom. Foto: EPA

73-letnega Provenzana, imenovanega tudi Fantom iz Corleoneja, so aretirali na Siciliji v bližini hiše, kjer živita njegova hčerka in žena. Ob tem naj ne bi spregovoril s policisti, ki so pri aretaciji sodelovali.

Policija domneva, da je Provenzano leta 1993 postal vodja sicilijanske mafije, potem ko je policija aretirala dotedanjega vodjo, Salvatoreja Tota Riina. Kot poročajo, je imel izdelan zelo podroben načrt za pobeg, s prijatelji pa je komuniciral samo prek pisem.

Provenzano je bil rojen 1933 v mestu Corleone na Siciliji. Mesto je sicer zaslovelo po filmski trilogiji Boter, ki prikazuje življenje mafijskega poglavarja. Nekoč je bil zaradi načina boja proti svojim nasprotnikom, znan tudi pod vzdevkom Bino - traktor, vendar pa je v zadnjih 13 letih slovel po miroljubni politiki vodenja mafije. Zaradi tega ji je v zadnjem času uspel tudi tih razcvet.

Ščitila naj bi ga tudi policija
Italijanski tožilec Pietro Grasso, ki se ukvarja s pregonom mafijcev, je obtoževal policijo in politike, da ščitijo Provenzana, ki naj bi se nekoč celo zdravil v Franciji. O mafijskem šefu so večkrat krožile tudi govorice, da je mrtev. Nazadnje je to pretekli mesec potrdil tudi njegov odvetnik.

Po prijetju Provenzana naj bi bila po informacijah, ki jih ima italijanska policija, zdaj najmočnejša mafijska združba 'ndrangheta, ki ima sedež na jugu Calabrie. Vpletena naj bi bila tudi v tihotapljenje kokaina iz Kolumbije.