Mafijski šef med sojenjem leta 1997. Foto: Reuters
Mafijski šef med sojenjem leta 1997. Foto: Reuters

Po pisanju ameriškega časnika New York Times naj bi bil zadnji veliki mafijec 20. stoletja. Zaporni kazni se je več let uspešno izmikal z izgovori, da je duševno bolan, in se vsak dan po ulicah New Yorka sprehajal v copatah in razcapanih oblačilih. Vzrok njegove smrti za zdaj ni znan, imel pa naj bi težave s srcem.

Leta 1970 je bil namreč obsojen zaradi podkupovanja policije, a se je kazni izmaknil z zaigrano duševno boleznijo. O tem, da trpi za shizofrenijo, demenco in alzheimerjovo boleznijo, so pričali tudi njegovi sorodniki. Od takrat so njegova dejanja postajala vse bolj bizarna. Nekoč so ga preiskovalni agentje FBI-ja našli z dežnikom pod tušem.

Leta 1997 je bil obsojen zaradi organiziranega izsiljevanja. Na sodišču je sedel v invalidskem vozičku, pri tem pa je tiho momljal in dajal videz, da se ne zaveda dogajanja okoli sebe.

Porota je bila v njegovo krivdo prepričana šele, ko je pred njo pričalo šest mafijcev, poslušali pa so tudi skrivne posnetke FBI-ja, na katerih se je Gigante popolnoma normalno pogovarjal s svojimi podrejenimi.

Šele aprila leta 2003 pa je pred sodiščem priznal, da se je čudno vedel zato, da bi se izognil kazni.

Bali so se ga tudi gangsterji
Gigante je bil rojen v Bronxu leta 1928 in je bil potomec italijanskih emigrantov. Dobil je vzdevek "Chin", kar naj bi bila okrajšava za Vincenzo. Nekdanji boksar je postal član mafijske družine Genovese, ko ga je pod svoje okrilje prevzel Vito Genovese.

Leta 1957 je poskušal umoriti Franka Costella, mafijskega šefa, ki je bil nato tako prestrašen, da pred sodiščem ni želel imenovati napadalca, vodenje mafije pa je prevzela družina Genovese.