V tiskalniku, ki so ga odkrili v Dubaju, so našli z mobilnim telefonom povezano eksplozivno napravo. Foto: Reuters
V tiskalniku, ki so ga odkrili v Dubaju, so našli z mobilnim telefonom povezano eksplozivno napravo. Foto: Reuters
Eksplozivni napravi so našli na letalih družbe Emirates. Foto: EPA
Obama je novinarjem dejal, da je to 'kredibilna teroristična grožnja proti naši državi'. Foto: EPA
Američani napadov 11. septembra še niso pozabili. Foto: EPA
ZDA (skoraj) tarča teroristov

Namestnik ameriškega svetovalca za domovinsko varnost in boj proti terorizmu John Brennan je novinarjem poročal, potem ko je predsednik ZDA Barack Obama Američanom sporočil, da je bila teroristična grožnja verodostojna, saj so na letalih našli dve eksplozivni napravi.

Varnostne sile v Jemnu so obkolile hišo v Sani in aretirale osumljenko, ki naj bi bila vpletena v pošiljanje omenjenega paketa na naslov v Chicagu, ter njeno mati. Na ulicah Saane je povečana prisotnost policije, ki je vzpostavila pregledne točke po mestu in na cestah, ki vodijo do letališča.
Predsednik Jemna Ali Abdulah Salehi je zatrdil, da je njegova država predana nadaljevanju boja proti terorizmu in Al Kaidi, a opozoril Washington, naj stvari ne jemlje v svoje roke.

Obe so našli v pošiljkah, ki jih je nekdo iz Jemna poslal na naslov judovskih organizacij v Chicagu. Eno so odkrili v Dubaju, drugo, skrito v delih tiskalnika, pa na letališču severno od Londona. Brennan je še povedal, da sta bili obe napravi izdelani za izvršitev napada.

Britanska notranja ministrica Theresa May je potrdila, da je bila v sumljjivem zavoju bomba, ki je delovala in bi lahko eksplodirala na letalu. Mayeva je dejala, da napadalci bombe verjetno niso nameravalii razstreliti na naslovu, kamor so jo poslali, saj natančne lokacije bombe med detonacijo ne bi poznali, kar kaže na to, da so jo verjetno nameravali razstreliti na letalu.

V pošiljki, zaseženi v Dubaju, je bila zelo eksplozivna kombinacija industrijskega kemičnega eksploziva PETN, skrita v tiskalniku. Detonirali naj bi jo prek mobilnega telefona.

Sekretarka za domovinsko varnost Janet Napolitano je sporočila, da oblasti preiskujejo, če so bili pred preseženima nevarnima paketoma poslani tudi drugi. Oblasti v Jemnu zaslišujejo delavce, ki prevažajo tovor na letališču ter zaposlene pri podjetju UPS FedEx.

Al Kaida ostaja grožnja številka ena
Preiskava naj bi trajala že več dni, teroristični naklep pa naj bi odkrili obveščevalci Savdske Arabije in o njem obvestili Američane. Oba zavoja naj bi vsebovala industrijsko kemično razstrelivo PETN - enako tistemu, ki ga je skušal v letalu nad Detroitom za božič leta 2009 razstreliti Nigerijec Omar Faruk Abdulmutalab. Ta je priznal, da se je za terorista šolal v Jemnu pri tamkajšnji izpostavi teroristične mreže Al Kaida. Obama in Brennan Al Kaide ob tem nista neposredno okrivila za poskus napada, vendar pa sta jo omenila kot aktivno grožnjo.

Varnost na letališčih v ZDA, Veliki Britaniji in Jemnu je poostrena. Na letalih, na katerih bi lahko bile pošiljke iz Jemna, izvajajo natančne preglede. Prevoz nezavarovanega tovora iz Jemna v Veliko Britanijo je prepovedan, stopnja nevarnosti terorističnega napada, ki je bila v ZDA in Veliki Britaniji že do sedaj visoka, pa ostaja enaka.

Ameriške oblasti so v petek izvedle preiskave tovornih letal dostavne družbe UPS na letališčih v New Yorku, New Jerseyju in Filadelfiji, vendar niso našli ničesar. Vojaški lovci so do letališča JFK v New Yorku pospremili tudi potniško letalo družbe Emirates, ki je svojo pot čez ocean začelo v Jemnu. Preiskava tovora in prtljage potnikov tudi tu ni razkrila nič sumljivega.

Jemen vroča točka
ZDA so medtem v petek izdale začasno prepoved uvoza tovora iz Jemna, kjer so oblasti prav tako sprožile preiskavo. V preiskavi sodeluje tudi britanski Scotland Yard. Voditelji judovskih skupnosti v Chicagu so svoje člane opozorili, naj bodo posebej previdni. Ameriško ministrstvo za domovinsko varnost je že septembra izdalo opozorilo, da namerava Al Kaida izvesti teroristične napade s kemičnim ali biološkim orožjem v pošiljkah.

V Jemnu, ki je bil še ne tako dolgo nazaj Američanom tako rekoč neznan, je bilo v zadnjih letih zasnovanih nekaj najbolj dramatičih terorističnih napadov.

Po poročanju New York Timesa od decembra ameriške sile redno izvajajo raketne napade na tarče, kjer naj bi se skrivala Al Kaida.

Vsi Al Kaidini poskusi napadov na ZDA iz zraka
Ob tem velja spomniti še na nekaj najodmevnejših poskusov napadov Al Kaide na ZDA iz zraka. Leta 1995 je ta teroristična mreža nameravala s tekočim razstrelivom sestreliti 12 potniških letal na poti s Filipinov v ZDA. Načrt so razkrili, potem ko je izbruhnil požar v stanovanju v Manili, ki so ga uporabljali za bombno tovarno.

Najuspešnejši napad na ZDA je bil izveden 11. septembra 2001, ko je umrlo skoraj 3.000 ljudi, potem ko je 19 ugrabiteljev prevzelo nadzor nad 4 potniškimi letali. Dve so sestrelili na WTC v New Yorku, tretje je zadelo Pentagon, četrto pa se je zrušilo na polje v Pensilvaniji. Istega leta je Britanec Richard Reid skušal razstreliti bombo v čevlju na čezoceanskem poletu.

Leta 2006 so britanske oblasti izvedle več aretacij v Veliki Britaniji in pri tem razkrile naklep razstrelitve najmanj sedmih čezoceanskih letal iz Londona v ZDA s tekočim razstrelivom, pretihotapljenih na krov v steklenicah sokov. Na božični dan leta 2009 pa so na letališču v Detroitu aretirali zgoraj omenjenega Nigerijca Abdulmutalaba, ki naj bi poskušal na poletu iz Amsterdama v ZDA detonirati eksplozivno napravo, skrito v spodnjem perilu.

ZDA (skoraj) tarča teroristov