Kirchnerjevo je ob slovesu v sredo pozdravila velika množica podpornikov. Foto: Reuters
Kirchnerjevo je ob slovesu v sredo pozdravila velika množica podpornikov. Foto: Reuters
Mauricio Macri je zadnjih osem let županoval Buenos Airesu. Foto: Reuters
Kirchnerjeva ob razkritju kipa svojega pokojnega soproga in nekdanjega argentinskega predsednika Nestorja Kirchnerja. Foto: Reuters
Macri, nekdanji šef nogometnega kluba Boca Juniors, z bolivijskim predsednikom Moralesom. Foto: Reuters
V Argentini konec vladavine Kirchner

De Kirchnerjeva je predsedniško palačo sicer zapustila, zavrača pa udeležbo na slovesnosti, na kateri bi tudi uradno predala položaj svojemu nasledniku, dosedanjemu županu Buenos Airesa Mauriciu Macriju.

56-letni nekdanji predsednik nogometnega kluba Boca Juniors je bil za novega predsednika Argentine izvoljen 22. novembra, odhajajoča vodja levice in novoizvoljeni desnosredinski predsednik pa se (med drugim) ne moreta strinjati glede kraja slovesnosti.

Fernandezova se je že v sredo s čustvenim nagovorom poslovila od velike množice svojih podpornikov, Argentince pa pozvala, naj se podajo na ulice, če se počutijo izdane od nove, desnosredinske vlade.

Spor glede lokacije
Macri je pred kongresom uradno prisegel točno opoldne, v svojem inavguracijskem govoru pa je pozval k enotnosti in spravi. "Kot predsednik si želim biti državljan, ki lahko komunicira z vsemi Argentinci, da vam razkrijem svoje dvome, prepričanja in upanja. Politika zame ni tekmovanje v tem, kdo ima večji ego, ampak sodelovanje za blaginjo ljudstva," je dejal.

Ob tem se je zavezal, da bo v naslednjih štirih letih neutrudno delal za svoj narod. Po govoru se je napotil v predsedniško palačo, kjer bo prejel predsedniško prepasnico in palico. In tu leži jabolko spora.

Fernandezova je namreč vztrajala, da bi morala predaja oblasti potekati v kongresu, kjer ima njena stranka večino. Zdaj že nekdanja predsednica pravi, da sta tako ona kot njen mož in predhodnik v predsedniški palači, Nestor Kirchner, prejela simbole moči v kongresu, ker naj bi bila to tradicija, ki jo je treba spoštovati.

Macri po drugi strani pravi, da mora predaja po predsedniškem protokolu potekati v predsedniški palači, kot se je pred letom 2003 (beri: pred Kirchnerjema). Argentinski mediji ob tem poročajo, da vzrok za Macrijevo odločitev verjetno ni bila samo tradicija, ampak tudi strah, da bi najbolj goreči privrženci Fernandezove lahko zmotili slovesnost v kongresu.

Tarča posmeha
Fernandezova, razdražena zaradi Macrijevega vztrajanja, je nato razglasila, da bo obe slovesnosti gladko preskočila. Macrijeva stranka je na to odgovorila s sodno odredbo, ki zagotavlja, da se mora mandat Fernandezove res izteči točno v sredo opolnoči. Vsa pooblastila so zato za 12 ur do Macrijeve inavguracije prenesli na predsednika senata, Federica Pineda.

Kot poroča BBC, celoten cirkus močno zabava Argentince, ki se iz pričkanja, ki ne pritiče protokolu, že nesramno norčujejo na družbenih omrežjih. Mnogi so tako na Twitterju objavili nelaskave fotografije Fernandezove pod oznako #CFKverguenzaglobal (#CFKglobalnasramota).
Izrazili so tudi presenečenje nad dejstvom, da se je uradni Twitterjev račun argentinskega predsednika @CasaRosadaAR čez noč spremenil v nekakšen Twitter hommage Fernandezovi in njenemu pokojnemu možu ter se preimenoval v @CasaRosada2003-2015 (dotično obdobje zaznamuje 12 let oblasti zakoncev Kirchner).

V Argentini konec vladavine Kirchner