Asad je Al Arabija sprejel v svoji rezidenci v Damasku, sodeč po prvih podatkih, pa je bil obisk uspešen. Foto: EPA
Asad je Al Arabija sprejel v svoji rezidenci v Damasku, sodeč po prvih podatkih, pa je bil obisk uspešen. Foto: EPA

Al Arabi se je v Damask odpravil, da bi skušal sirskega predsednika Bašarja Al Asada prepričati, naj konča nasilje v Siriji, ki je v petih mesecih zahtevalo smrt že več kot 2.000 civilistov. Po vrnitvi iz Sirije je povedal, da je Asad sprejel pobudo Arabske lige, zdaj pa bo dogovor, ki sta ga sklenila z Asadom, predstavil zunanjim ministrom Arabske lige.

"Osredotočil sem se na pomembnost odprtega dialoga, ki bo zajel vse vpletene strani, temeljil pa bo na narodni spravi, pri kateri bo Arabska liga odigrala glavno vlogo," je novinarjem povedal Al Arabi. Ob tem je izdal le, da je sirskega predsednika pozval k pospešitvi načrtov za reforme, ob tem pa mu je zagotovil, da Arabska liga ne bo podprla nobene rešitve, ki bi škodovala kateri koli arabski državi.

Arabska liga o razmerah v Siriji 13. septembra
Zunanji ministri Arabske lige so Siriji pred dvema tednoma naložili, naj prekine nasilje in se "začne obnašati razumno, preden bo prepozno". Znova bodo zunanji ministri 22 držav članic o Siriji razpravljali 13. septembra, ko jim bo Al Arabi tudi predstavil dogovor z Asadom. Arabska liga se je v zadnjem času znašla pod valom kritik, da se ni dovolj ostro odzvala ob nasilju v Siriji.

Evropska unija in ZDA so uvedle sankcije proti Siriji, regionalne sile pa so vse bolj kritične do predsednika Asada in ga pozivajo k odstopu z oblasti ter končanju nasilja nad prebivalci. Kljub stopnjujočim se opozorilom pa se še niso pojavili pozivi, naj mednarodna skupnost v Siriji posreduje z vojaškimi silami, kot je to storila v Libiji.

V spopadih umrlo že več tisoč ljudi
Oblasti v Damasku za nasilje v državi krivijo oborožene skupine in vztrajajo, da je v nasilju umrlo več kot 500 vojakov. Združeni narodi na drugi strani trdijo, da je v nasilju umrlo več kot 2.000 civilistov, sirski aktivisti pa so prepričani, da je v spopadih med sirskimi silami in protestniki umrlo že najmanj 3.000 civilistov. Britanska človekoljubna organizacija Syrian Observatory for Human Rights je sporočila, da so sirske sile v mestu Homs tik pred pogovori med Asadom in Al Arabijem ubile najmanj šest ljudi.