To je prvi obisk sirskega predsednika Bašarja Al Asada (desno) v tujino po letu 2011, ko je v Siriji izbruhnila krvava vojna. Foto: Reuters
To je prvi obisk sirskega predsednika Bašarja Al Asada (desno) v tujino po letu 2011, ko je v Siriji izbruhnila krvava vojna. Foto: Reuters

"Sirski predsednik je prispel v Moskvo včeraj popoldne," je sporočil tiskovni predstavnik ruskega predsednika Dmitrij Peskov, poroča BBC. To je prvi obisk sirskega predsednika Bašarja Al Asada v tujino po letu 2011, ko je v Siriji izbruhnila krvava vojna.

Voditelja sta se pogovarjala o boju proti terorističnim skupinam v Siriji in nadaljevanju ruske zračne ofenzive, ki jo je začel Kremelj 30. septembra. Sirski predsednik je Vladimirju Putinu izrazil "globoko hvaležnost za pomoč".

Ob tem je dodal, da je Rusija s svojim posredovanjem "preprečila tragičen scenarij v Siriji".

Vojaška in politična pomoč Rusije
Putin se je Al Asadu zahvalil za obisk v Moskvi in mu potrdil, da še naprej lahko računa tako na vojaško kot politično pomoč Rusije v Siriji. Ruski predsednik je dejal, da bo še naprej v tesnem stiku z drugimi svetovnimi voditelji glede določitve mirovne resolucije. Al Asad meni, da so dejavnosti teroristov državi ovira za vzpostavitev polične rešitve, ki bi končala vojno v državi.

"Celotno sirsko ljudstvo želi sodelovati pri odločitvah o prihodnosti države, in ne le elita," je dejal sirski predsednik.

Vladimir Putin je poudaril, da se na strani uporniških skupin bojuje okoli 4.000 državljanov iz držav nekdanje Sovjetske zveze: "Potem ko so enkrat podvrženi treningu in ideologiji teh skupin, jim ne moremo dovoliti, da se vrnejo."