Osama Bin Laden kdo? Najbolj iskan in osovražen človek v ZDA je trenutno Julian Assange. Foto: EPA
Osama Bin Laden kdo? Najbolj iskan in osovražen človek v ZDA je trenutno Julian Assange. Foto: EPA
WikiLeaks
Assange in njegov odvetnik sta prepičana, da je obtožba o posilstvu le del kampanje proti ustanovitelju WikiLeaksa, ki je ujezil številne pomembneže. Foto: Reuters

Švedska je za Assangeem v četrtek zaradi sumov poskusa posilstva in spolnega nadlegovanja zanj izdala mednarodni zaporni nalog. Mark Stephens, odvetnik v ZDA trenutno zaradi objave okoli 250.000 ameriških diplomatskih depeš zelo osovraženega človeka, je v pogovoru za BBC napovedal, da se bo njegov klient boril proti izročitvi. Dodal je, da je pregon Assangea "političen trik" države, ki je dovolila sporne ameriške prevoze terorističnih osumljencev. Dodal je, da Švedska dobro ve, kje se skriva Assange.


Stephens pravi, da je glavni švedski tožilec celoten primer proti Assangeu septembra opustil in da je "šele po posredovanju švedskega politika" nov tožilec v Gothenburgu - ne Stockholmu, kjer naj bi Assange avgusta domnevno zakrivil spolni zločin - odprl nov primer, kar je vodilo do izdaje Interpolovega zapornega naloga. Odvetnik meni, da obstaja nevarnost, da bodo švedske oblasti Assangea predale naprej ZDA in na osnovi tega naj bi Assange tudi izpodbijal zaporni nalog in skušal preprečiti izročitev Švedski. Odvetnik je dodal, da bi WikiLeaks lahko razkril še več skrivnosti, da bi se zaščitil.

Zaslišanje na britanskih tleh zavrnjeno
Stephens je švedskemu pravosodju predlagal, da Assangea zasliši na britanskih tleh, a je pristojna vrhovna tožilka Marianne Ny to možnost izključila, češ da tega ne more storiti, saj mora upoštevati pravila za stike in zaslišanja na tujem ozemlju. Kot je še zatrdila v soboto zvečer za švedsko televizijo TV4, izročitev Assangea ZDA v tem primeru ni mogoča.

Številni pozivi k likvidaciji Assangea
"Zanimivo je, da so ljudje, ki so tako visoko v vrhu ameriške politike, kot je Sarah Palin, pozvali ameriške posebne enote, naj ga ulovijo in umorijo. Dobili smo celo vrsto namigov od kredibilnih virov po svetu, da naj ga ubijejo. Gre za novinarja, ki je prejel rjavo elektronsko kuverto, ki jih prejemajo novinarji. Ta dotični novinar jo je objavil. Zaradi tega ga kriminalizirajo, kriminalizirajo novinarski poklic," je Stephens odgovoril na vprašanje, ali se Assange boji za svoje življenje. 39-letni Avstralec naj bi bil v Veliki Britaniji, čeprav njegova točna lokacija ni znana. Po nekaterih napovedih naj bi ga aretirali v prihodnjih dneh.

Švica razmišlja o zaprtju računa WikiLeaksa
Na Švici pristojni preučujejo morebitno zaprtje bančnega računa, ki ga je odprl Assange, piše Neue Zürcher Zeitung. Gre za enega od treh računov, na katerih WikiLeaks zbira donacije, h katerim poziva na svoji spletni strani. Preostala računa sta v Nemčiji in na Islandiji. Pogoj, da imaš v Švici odprt reden račun, je namreč, da si prebivalec Švice, da imaš v njej neko posest ali da v njej posluješ. Velik udarec za finančno prihodnost WikiLeaksa je bila že nedavna odločitev spletnega plačilnega sistema Paypal, da zapre njegov račun.

Assangea preiskuje tudi Avstralija
Preiskavo o Assangeu je sprožila tudi avstralska policija, da bi ugotovila, ali je morebiti kršil avstralske zakone in bi ga zato lahko preganjali v njegov rodni državi. "Avstralska vlada nedvoumno obsoja dejanja vseh, odgovornih za neavtorizirano izdajo tajnih in zaupnih informacij in diplomatske korespondence med ZDA in Avstralijo," je sporočil avstralski zunanji minister Kevin Rudd.