Več kot 250.000 dokumentov je prišlo v roke svetovnih medijev in začel se je odkrivati 'pravi ameriški pogled na svet', kot je zapisal britanski Guardian. Foto: EPA
Več kot 250.000 dokumentov je prišlo v roke svetovnih medijev in začel se je odkrivati 'pravi ameriški pogled na svet', kot je zapisal britanski Guardian. Foto: EPA
Barack Obama
Mnogi si niso enotni, kakšen bo vpliv WikiLeaksovih objav na odnose v mednarodni skupnosti v prihodnje. Bo svet zaradi objavljenih depeš res boljši in bolj odkrit? Foto: EPA

Tako zdajšnji kot nekdanji diplomati se namreč pritožujejo, da se je po več dneh "iztekanja" njihovih depeš, s katerimi so komunicirali s svojim zunanjim ministrstvom in ki so povzročile marsikakšno zadrego, slabo voljo ali celo škandal, obnašanje do njih povsem spremenilo. Drugače povedano, v odnosu do ameriške diplomacije je zavel zelo mrzel veter.

"Vsi se nas izogibajo"
"Če sem povsem odkrit - v teh dneh sploh nimamo več dela, vsi se nas izogibajo. Res je zelo slabo, sploh ne morem dovolj poudariti, kako zelo slabo," se je potožil neki izkušeni diplomat, ki pa je želel ostati neimenovan. "Če sem povsem iskren - nihče se ne želi več pogovarjati z nami in tega sploh ne skrivajo. Oglašajo se samo tisti, ki mimo našega mnenja ne morejo, kot so na primer vlade držav, v katerih služimo, pa še oni nas kar naprej sprašujejo: 'Boste o teh pogovorih kaj napisali?' Drugi, torej nevladni uslužbenci, pa so se zavili v molk," je še dodal ameriški predstavnik, ki meni, da bo za obnovitev in ponovno utrditev zaupanja s svojimi tujimi kolegi potreboval od dve do pet let trdega dela.

Kaj vse nas še čaka?
V natančno 251.287 zaupnih ameriških depešah, ki se dan za dnem razkrivajo po zaslugi organizacije WikiLeaks, so na dan prišla tako povsem osebna mnenja o svetovnih voditeljih kot mnoge ameriške taktike, strategije in pomisleki. Sarkozy - cesar brez oblačil. Medvedjev - Robin v primerjavi z Batmanom Putinom. Načrti savdskega kralja o napadu na Iran. Daj-dam pogovori o sprejetju zapornikov iz Guantanama. In še mnogo, mnogo drugega. Kljub ogromnemu vrvežu, ki so ga povzročile objave, pa strokovnjaki opozarjajo, da je WikiLeaks na svoji strani objavil komaj nekaj več kot 1.100 celotnih depeš, kar pomeni, da bo Washington v prihodnjih mesecih še pogosto bolela glava.

Da je veliko škode že storjene, je dejal tudi podsekretar ameriškega zunanjega ministrstva William Burns, ki je priznal: "Resnica je, da je podla kršitev zaupanja, ki jo je omogočil WikiLeaks, naši zmožnosti, da normalno opravljamo diplomatske posle, zadala ogromno škode."

"Več škode bodo imele druge države"
Kljub temu pa vsi niso tako črnogledi. Ameriški diplomat, ki službuje na Bližnjem vzhodu, je dejal, da sam ni opazil kakšne spremembe v obnašanju tujih partnerjev. Še več, prepričan je, da bodo dolgoročne posledice nedavnih razkritij bolj občutile druge države kot ameriška diplomacija. "Gre le za trenutno težavo in v dveh do treh letih, morda še prej, bomo znova delali na način, kot smo ga bili navajeni. Čas zaceli vse rane."

Dodal je, da so prebivalci Bližnjega vzhoda s pomočjo depeš prvič imeli priložnost videti vso "kričečo neskladnost" med javnim in zasebnim obnašanjem njihovih voditeljev. "Zato bo imelo to dogajanje mnogo globlji in trajnejši vpliv na posamezne družbe kot na našo diplomacijo," meni.

Se je ZDA sploh mogoče izogniti?
Da se bodo svetovni voditelji kmalu potolažili, "v šestih mesecih, največ enem letu", je prepričan tudi nekdanji ameriški zunanji minister Lawrence Eagleburger. "Še vedno smo tako veliki in tako pomembni, da si nihče ne bo mogel privoščiti, da se nam izogiba."

Podobno misel je že v torek povedal tudi obrambni minister Robert Gates: "Dejstvo je, da se vlade z ZDA ukvarjajo, ker je to v njihovem interesu, ne pa zato, ker bi nas imele rade, ker bi nam zaupale ali zato, ker bi verjele, da znamo zadržati skrivnosti. So razkritja sramotna? Da. Nam je nerodno? Da. Kakšne bodo posledice za ameriško zunanjo politiko? Mislim, da precej skromne."