Assange se je spet zglasil na londonskem sodišču. Foto: EPA
Assange se je spet zglasil na londonskem sodišču. Foto: EPA

Trditev so navedli v obrambnih dokumentih, objavljenih, potem ko se je Assange na kratko zglasil na britanskem sodišču za proceduralno zaslišanje glede njegovega upiranja zahtevam po izročitvi Švedski, kjer ga čakajo obtožbe spolnih prekrškov.
Dokumenti prvič tudi javno navajajo imeni obeh žensk, ki ustanovitelja WikiLeaksa obtožujeta, da ju je lani avgusta na Švedskem prisilil v seks brez kondoma. V skladu s švedsko politiko anonimnosti za tiste, vpletene v take primere, so ju do zdaj uradno navajali le kot gdč. A in gdč. W.
Karin Rosander, predstavnica švedskega tožilstva, za zdaj še ni mogla pojasniti, ali je razkritje imen obeh žensk zločin, je pa po poročanju New York Timesa dejala, da bo treba raziskati tudi to možnost. Jennifer Robinson, ena izmed Assangeevih londonskih odvetnic, je dejala, da je bila navedba imen v dokumentih pomota, ki da jo bodo popravili.
Sodišče je za datum naslednje obravnave določilo 7. - 8. februar.
Knjiga za 1,7 milijona
Ko so 39-letnega Assangea prejšnji mesec izpustili iz zapora, so pogoji njegove varščine zahtevali od njega, da ostane v Ellingham Hallu, luksuzni hiši na prostranem posestvu v vzhodni Angliji. Poleg tega mora nositi elektronsko zapestnico in se vsak dan zglasiti pri tamkajšnjih policistih. Razmere je Assange opisal kot "visokotehnološki hišni pripor".
Nedavno je sporočil, da je sklenil dogovor za avtobiografijo, ki naj bi bil vreden 1,7 milijona dolarjev.