Opozicijska stranka Aung San Su Či se še ni odločila, ali bo nastopila na volitvah. Foto: EPA
Opozicijska stranka Aung San Su Či se še ni odločila, ali bo nastopila na volitvah. Foto: EPA

Izpustitev voditeljice demokratične opozicije je po poročanju prič napovedal minister za notranje zadeve generalmajor Maung Oo na srečanju z domačimi politiki pred nekaj dnevi. Te informacije neodvisno ni bilo mogoče potrditi, vendar naj bi minister izpustitev napovedal pred nekaj sto ljudmi na srečanju v Kjaukpadaungu, severno od nekdanje prestolnice Jangun, pripovedujejo trije ljudje, ki so bili na tem srečanju.

Čeprav kritiki mjanmarske vojaške hunte pozdravljajo odločitev za izpustitev 64-letne Nobelove nagrajenke za mir, pa opozarjajo, da se bo to zgodilo šele mesec dni po tem, ko naj bi v državi izpeljali prve parlamentarne volitve v zadnjih 20 letih. Zadnje volitve so bile leta 1990 in na njih je prepričljivo slavila Nacionalna liga za demokracijo, ki jo vodi Su Čijeva.

Zmaga na volitvah prinesla hišni pripor
Hunta izidov volitev ni priznala in za Su Čijevo se je začela kalvarija, ki se vleče še danes. V zadnjih 20 letih je tako 14 let preživela v hišnem priporu, ki so ji ga še za 18 mesecv nazadnje podaljšali avgusta lani po incidentu z nekim ameriškim turistom, ki je priplaval do njene hiše, kar je v nasprotju z zakoni vojaške hunte.

Incidenta se je zgodil le nekaj predtem, preden bi se Su Čijevi iztekel prejšnji hišni pripor. Tokratni se konča novembra letos, ko naj bi bile parlamentarne volitve že mimo, čeprav generali še niso določili točnega datuma. Vladajoča hunta sicer napoveduje, da bo po "svobodnih in poštenih" volitvah uvedla tržno gospodarstvo.