Aung San Su Či je presodila, da bo njena vloga konkretnejša, če bo tiskovna predstavnica novega predsednika. Foto: Reuters
Aung San Su Či je presodila, da bo njena vloga konkretnejša, če bo tiskovna predstavnica novega predsednika. Foto: Reuters

Aung San Su Či, ki v skladu z mjanmarsko ustavo ni mogla kandidirati za predsednico, ker sta oba njena sinova po očetu Britancu tuja državljana, se je odpovedala načrtom, da bi prevzela vodenje dveh ministrstev v novi vladi. Mjanmarska ustava namreč ne dopušča, da bi imel kateri koli družinski član predsednika tudi drugo narodnost, ustavo pa je spisala vojska. Tako bo raje postala tiskovna predstavnica novega predsednika, ki je prisegel 30. marca in po 56 letih postal prvi civilni predsednik te države.

Čav je sicer tesen sodelavec in zaupnik Aung San Su Či, ki je na lanskih zgodovinskih volitvah strank NLD popeljala do prepričljive zmage, ko je dobila kar 80 odstotkov glasov. Novi predsednik in njegova vlada se bosta morala spopasti z velikimi izzivi, med drugim z razširjeno revščino in vojsko, ki ima še vedno veliko politično in gospodarsko moč. Tri ministrstva bodo še naprej vodili člani vojaške hunte, in sicer ministrstvo za obrambo, notranje zadeve in mejo. Vojska ima v parlamentu rezerviranih 25 odstotkov poslanskih sedežev.

69-letni ekonomist Htin Čav je bil sošolec San Su Či in nekaj časa njen voznik, zdaj pa ji pomaga voditi dobrodelni sklad in je že vrsto let zaupnik njenega notranjega kroga. Le redkokdo dvomi o tem, da bo dejanska predsednica Aung San Su Či, ki bo vlekla niti iz ozadja. Tudi ob zmagi je Čav dejal, da je njegova izvolitev "zmaga Aung San Su Či".