Po razglasitvi rezultatov in odločni podpori porokam istospolnih parov so se množice v večjih mestih veselile na ulicah. Foto: EPA
Po razglasitvi rezultatov in odločni podpori porokam istospolnih parov so se množice v večjih mestih veselile na ulicah. Foto: EPA
Dean Smith
Liberalni senator Dean Smith je s transparenti podprl kampanjo in proslavil zmago na neobvezujočem referendumu. Foto: EPA
Avstralci uzakonili poroke istospolnih parov

Glasovanja se je udeležilo kar 80 odstotkov od skupno 16 milijonov volilnih upravičencev v Avstraliji, kar je višji odstotek, kot je bila udeležba na referendumu o brexitu v Veliki Britaniji.

Za spremembo zakonodaje je glasovalo 7,8 milijona volivcev oziroma 61,6 odstotka udeležencev, proti pa 4,9 milijona oziroma 38,4 odstotka udeležencev. Visoka udeležba kaže, kako pomembno vprašanje je to za Avstralce, so ocenili v statističnem uradu.

"Avstralci so kot še nikoli doslej podprli geje in lezbijke in posredovali nedvoumno sporočilo parlamentu, da opravi svoje delo in uzakoni pravico do porok istospolno usmerjenih," je komentiral poslanec Alex Greenwich, glavni pobudnik kampanje za izenačitev pravice do sklepanja zakonske zveze homoseksualnih parov s heteroseksualnimi.

Čeprav je izid poštne ankete neobvezujoč, je avstralski premier Malcolm Turnbull v televizijskem nagovoru ocenil, da je rezultat glasovanja jasen in da bodo zakonodajo za izenačitev pravic sprejeli do božiča. "Volivci so glasovali za poštenost, predanost in ljubezen," je komentiral in zanikal notranji razkol v svoji konservativni stranki zaradi omenjene tematike.

Po sprejetju zakonodaje bo Avstralija postala 26. država, ki bo uzakonila poroke homoseksualnih parov. To je velik korak v državi, v kateri je bila homoseksualnost v nekaterih zveznih državah prepovedana vse do leta 1997.

Nasprotniki napovedujejo amandmaje
Politiki, ki nasprotujejo uzakonitvi porok, so za zakonodajo napovedali nekaj amandmajev, na primer ugovor na verski osnovi, ki bo zasebnim poslovnežem omogočal zavrnitev njihovih uslug, na primer peke poročnih tort. Katoliški nadškof Sydneyja Anthony Fisher je dejal, da je nad izidom globoko razočaran, saj bo zakonodaja razvrednotila pomen družine in poroke v Avstraliji.

Veliko slavje na ulicah
Na ulicah večjih mest v Avstraliji so se ob razglasitvi rezultatov zbrale pisane množice ljudi, opremljene z mavričnimi zastavami in slogani v podporo istospolno usmerjenih. Ob razglasitvi izida je izbruhnilo navdušenje, veliko jih je tudi zajokalo od radosti.

Avstralski olimpijski plavalec Ian Thorpe, ki je o svoji homoseksualnosti prvič spregovoril pred tremi leti, je rezultat označil za veliko olajšanje. Direktor letalske družbe Qantas Airways, na Irskem rojeni Alan Joyce, eden redkih javno opredeljenih homoseksualcev v avstralskem podjetništvu, je množici podpornikov v Sydneyju dejal, da gre za osupljiv izid, in Turnbulla pozval k čimprejšnji uzakonitvi enakopravnosti.

Avstralci uzakonili poroke istospolnih parov