Bo Avstralija sledila 23 državam, ki so že uzakonile istospolne poroke? Foto: Reuters
Bo Avstralija sledila 23 državam, ki so že uzakonile istospolne poroke? Foto: Reuters
Sydney
Vodja opozicijske stranke BIll Shorten s hčerko in ženo. Foto: Reuters

Njegov govor ob začetku kampanje za v New South Walesu, na katerem se je po navedbah organizatorjev zbralo okoli 40.000 ljudi, je bil presenečenje, kajti predtem javno ni izrazil svojega mnenja. Napovedal je, da bo glasoval za istospolne poroke. "Med svojim javnim življenjem sem si prizadeval, da istospolni pari ne bi bili diskriminirani, pa naj gre za zdravstvene ugodnosti, obdavčitev ali zaposlitev. Zakaj ne bi zanje enake pravice veljale tudi glede poroke?" je dejal Turnbull in opomnil, da so istospolne poroke uzakonili že v 23 državah. "Ali se je v kateri od teh držav ustavilo življenje? Je to spodkopalo tradicionalno poroko, kot smo jo poznali prej? Odgovor je ne."

Za njim je zbrane nagovoril vodja opozicije Bill Shorten. "Še na eno goro se moramo povzpeti, da bomo dosegli, da bo istospolna poroka realnost. Povzpnimo se skupaj." Shortonovi laburisti so ostro nasprotovali izvedbi poštnega referenduma, predvsem so kritični do tega, da bo stal 80 milijonov dolarjev.

Izid poštnega referenduma bo znan novembra
12. septembra se bo začelo neobvezujoče poštno glasovanje o podpori spremembam zakona o poroki. Izidi naj bi bili znani novembra. Sam izid poštnega referenduma še ne bo samodejno pomenil spremembe zakona, bi pa lahko privedel do glasovanja o spremembah v avstralskem parlamentu, če bo večina podprla spremembe.

Številni so kritični do tovrstnega načina glasovanja, za katerega menijo, da pomeni nepotrebno podaljšanje razprave o vprašanju, ki bi ga lahko takoj razrešili z razpravo v parlamentu.