Policija je napadalca ustrelila in ubila. Foto: EPA
Policija je napadalca ustrelila in ubila. Foto: EPA

Policija je sporočila, da je bil napadalec, ki ga je policija ustrelila in je zaradi strelnih ran umrl v bolnišnici, znan obveščevalnim službam. Družina napadalca, ki je bil iz Somalije, živi v Avstraliji že več desetletij.

Tamkajšnji mediji so objavili fotografije visokega moškega, oblečenega v črno tuniko, ki ob gorečem avtomobilu maha z rokami in skuša z nožem zabosti policiste. Ti so nato moškega ustrelili.

Napadalčevo vozilo na štirikolesni pogon je bilo napolnjeno s plinskimi jeklenkami, je dejal Graham Ashton, vodja policije v avstralski državi Victoria. "Napad zdaj preiskujemo kot teroristično dejanje," je dodal. Preiskavo je prevzela protiteroristična enota.

Napad se je zgodil v poslovni četrti Melbourna nekaj po 16. uri po krajevnem času, ko so se ljudje vračali iz služb. Policija se je sprva odzvala na opozorila o zažganem vozilu.

Odgovornost za napad je prevzela t. i. Islamska država (IS), ki je prek svoje spletne strani Amak sporočila, da je bil napadalec v Melbournu njihov borec.